ΚΟΣΜΟΣ

Προσπάθησε να σώσει τον ανάπηρο σύζυγό της από τα πυρά του τρομοκράτη - Λίγα λεπτά μετά έπεφτε νεκρή

Προσπάθησε να σώσει τον ανάπηρο σύζυγό της από τα πυρά του τρομοκράτη - Λίγα λεπτά μετά έπεφτε νεκρή

Ένας άνδρας η σύζυγος του οποίου σκοτώθηκε σε ένα από τα τζαμιά του Κράισττσερτς την ώρα που βοηθούσε πιστούς να γλιτώσουν από τα πυρά του Μπρέντον Τάραντ δήλωσε σήμερα ότι συγχωρεί τον δράστη του μακελειού που σκότωσε την Παρασκευή τουλάχιστον 50 ανθρώπους.

Όταν ρωτήθηκε αν συγχωρεί τον δράστη, έναν 28χρονο ακροδεξιό Αυστραλό, ο Φάριντ Άχμαντ απάντησε: «Φυσικά. Το καλύτερο είναι η συγχώρεση, η γενναιοδωρία, η αγάπη και η τρυφερότητα, το να έχει κανείς θετική στάση».

«Θα του έλεγα ότι τον αγαπώ όσο οποιονδήποτε άλλο», επεσήμανε στο AFP. «Θα του έλεγα ότι έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει ένας γενναιόδωρος, καλός άνθρωπος, ικανός να σώζει ανθρώπους αντί να τους καταστρέφει».

«Θα του ευχόμουν να αναζητήσει αυτή τη θετική στάση, ελπίζω και προσεύχομαι για εκείνον (…) Δεν του κρατώ κακία», πρόσθεσε ο Άχμαντ.

Όταν ξεκίνησε το μακελειό η σύζυγός του, η Χούσνα Άχμαντ 44 ετών, βοηθούσε τους πιστούς να βγουν από το τέμενος, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στον Φάριντ. «Φώναζε: “ελάτε εδώ, βιαστείτε” και οδήγησε πολλά παιδιά και γυναίκες στην ασφάλεια, σε ένα κήπο», εξήγησε.

«Στη συνέχεια επέστρεψε για να δει τι κάνω, διότι είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και, την ώρα που πλησίαζε στην πόρτα, σκοτώθηκε. Ήταν πολύ απασχολημένη να σώζει τις ζωές άλλων για να ασχοληθεί με τον εαυτό της», συνέχισε ο 59χρονος άνδρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Ο άνδρας (ο Τάραντ) πυροβολούσε εναντίον του ίδιου ανθρώπου δύο ή τρεις φορές, αυτό μάλλον μας επέτρεψε να γλιτώσουμε, (…) πυροβολούσε ξανά ακόμη και τους νεκρούς», δήλωσε ο Άχμαντ.

Ο ίδιος δεν βρήκε τη σύζυγό του όταν έφυγε από το τέμενος και έμαθε για τον θάνατό της αφού είδε τη φωτογραφία της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Μαύρη Κυριακή»

Οι νεκροί από την επίθεση της Παρασκευής σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, καθώς η αστυνομία εντόπισε ένα ακόμη πτώμα στο τέμενος αλ Νουρ, ενώ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών θα αρχίσουν να παραδίδονται στις οικογένειές τους από σήμερα το βράδυ (17 Μαρτίου).

«Ωστόσο είναι πιθανό αρχικά να πρόκειται για μικρό αριθμό», όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη.

Βάσει του ισλάμ οι νεκροί πρέπει θάβονται μέσα σε 24 ώρες, όμως προς το παρόν καμία από τις σορούς των θυμάτων της επίθεσης της Παρασκευής δεν έχει δοθεί στις οικογένειές τους καθώς συνεχίζεται η έρευνα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στο μεταξύ αστυνομικές δυνάμεις θα φυλάσσουν όλα τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όσο διάστημα είναι ανοικτά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε πως οι αρχές πιστεύουν ότι Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος Αυστραλός που έχει συλληφθεί ως δράστης της επίθεσης, έδρασε μόνος του.

Ο Μπους εξήγησε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή. Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.

Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με έναν μη οριστικό κατάλογο των θυμάτων που κατήρτισαν οι οικογένειές τους, οι νεκροί των δύο επιθέσεων ήταν ηλικίας τριών έως 77 ετών.

Η ταυτότητα όλων των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις αρχές. Όμως αυτός ο κατάλογος που παρουσίασαν οι οικογένειες των θυμάτων και στον οποίο περιλαμβάνονται 48 από τους 50 νεκρούς δίνει μία ιδέα για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα πυρά του εξτρεμιστή Τάραντ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα 44 ανδρών και 4 γυναικών, ωστόσο η Άρντερν υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίσημος» και ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίσημη λίστα προτού «ολοκληρωθεί η επίσημη αναγνώριση» των νεκρών,σ ύφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τα περισσότερα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Εξάλλου 34 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράισττσερτς, εκ των οποίων οι 12 στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένα παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο παίδων του Όκλαντ.

Χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν και προσεύχονται για τα θύματα των δύο επιθέσεων

Την ώρα που συγγενείς και φίλοι των θυμάτων ξεκινούν τις προετοιμασίες για τις κηδείες των δικών τους ανθρώπων, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Νέα Ζηλανδία ενώθηκαν για να θρηνήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν τόσο άδικα.

Τα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς παραμένουν αποκλεισμένα από την αστυνομία.
Όσο οι αστυνομικοί απομάκρυναν τις σορούς από τα δύο σημεία και τα ονόματα των θυμάτων άρχισαν να ανακοινώνονται, το ένα μετά το άλλο, πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στις αγρυπνίες στη μνήμη τους, στο Όκλαντ, το Χάμιλτον, το Ντάνεντιν.

Στο Κράιστσερτς, οι κάτοικοι κατέφθαναν συνεχώς για να αφήσουν ένα λουλούδι έξω από το τέμενος Αλ Νουρ και να προσευχηθούν. Σε μικρή απόσταση, στο Χάγκλεϊ Κόλετζ, η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης άρχισε να συγκεντρώνεται από το πρωί του Σαββάτου. Ανάμεσά τους ήταν και ο ιμάμης του τεμένους Λίνγουντ, η σύζυγος του οποίου τραυματίστηκε στο χέρι από τα πυρά του Μπρέντον Τάραντ.

Ο ιμάμης ζήτησε από όλους να παραμένουν ενωμένοι και τόνισε ότι η επίθεση δεν θα αποτρέψει τη μουσουλμανική κοινότητα από το να συγκεντρώνεται και να ασκεί τα θρησκευτικά καθήκοντά της. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή αποδέχεται όλες τις θρησκείες», πρόσθεσε. «Είμαστε τμήμα της κοινότητας της Νέας Ζηλανδίας».

Ο γιος του, Μοχάμεντ Αμπντελχαλίμ, περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio NZ ότι έχασε πολλούς παιδικούς του φίλους στην επίθεση αυτή. Οι τρεις μάλιστα είχαν οικογένεια και μικρά παιδιά.

«Είμαστε οικογενειάρχες, δεν έχουμε καμία εμπάθεια παρά μόνο αγάπη για αυτήν τη χώρα. Τώρα θέλουμε πίσω τους αγαπημένους μας. Θέλουμε να τους κηδέψουμε», είπε.

Στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς οι οικογένειες περιμένουν με αγωνία να πληροφορηθούν την εξέλιξη της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Τουλάχιστον 12 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο κοριτσάκι, είναι σε σοβαρή κατάσταση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι τα τεμένη θα παραμείνουν υπό αυστηρή φύλαξη μέχρι νεωτέρας. Οι συναγωγές της Νέας Ζηλανδίας έκλεισαν χθες Σάββατο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Σχετικές ειδήσεις