Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε τη στιγμή που... μπαίνει επίσημα η άνοιξη - Εντυπωσιακό βίντεο

Newsbomb

Απίστευτο βίντεο με timelapse που τραβήχτηκε από δορυφόρο καταγράφει τον ήλιο να λάμπει απευθείας πάνω από τον ισημερινό της Γης

Η άνοιξη επιτέλους μπήκε, πράγμα που σημαίνει ότι οι μέρες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν από τώρα μέχρι το καλοκαίρι.

Η εποχή ξεκίνησε επίσημα καθώς ο ήλιος έλαμψε απευθείας πάνω από τον ισημερινό.

Ένα εκπληκτικό βίντεο με timelapse που δημοσιεύει η Daily Mail δείχνει τη στιγμή που συνέβη αυτό την Τετάρτη, στις 3:06 π.μ. GMT (Τρίτη, 19 Μαρτίου, στις 23:06 EDT).

Το βίντεο είναι από το GOES East, έναν διαστημικό δορυφόρο που λειτουργεί από τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Για έναν ολόκληρο χρόνο, το GOES East τράβηξε μία φωτογραφία κάθε ημέρα ακριβώς την ίδια ώρα – 11:50 UTC – από την ίδια θέση πριν συνδέσει όλες τις εικόνες μαζί.

Το κινούμενο σχέδιο που προκύπτει δείχνει τη συνεχή κίνηση της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ ημέρας και νύχτας – γνωστή από ορισμένους αστρονόμους ως «εξολοθρευτής».

«Από τη θέση τους 22.236 μίλια πάνω από τον ισημερινό, οι δορυφόροι GOES περιφέρονται με τον ίδιο ρυθμό περιστροφής της Γης, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την ίδια περιοχή», ανέφερε η NOAA ανακοίνωσή της.

«Ο γεωστατικός δορυφόρος GOES East, επίσης γνωστός ως GOES-16, παρακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού, καθώς και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Καραϊβικής και του Ατλαντικού Ωκεανού στη δυτική ακτή της Αφρικής».

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι «άνοιξη» είναι μια αυθαίρετη ονομασία που δίνεται στην εποχή του χρόνου που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και τα λουλούδια αρχίζουν να εμφανίζονται – αλλά αυτό δεν ισχύει.

Στην πραγματικότητα, οι τέσσερις εποχές (και πότε ακριβώς ξεκινούν) έχουν να κάνουν με την κίνηση της Γης σε σχέση με τον ήλιο.

Μην ξεχνάτε, ο πλανήτης περιστρέφεται καθώς κινείται γύρω από τον ήλιο, έτσι η ποσότητα του ηλιακού φωτός που λαμβάνουμε αλλάζει.

Επειδή η Γη έχει κλίση στον άξονά της, ο ήλιος φωτίζει περισσότερο το βόρειο ή το νότιο ημισφαίριο ανάλογα με το πού βρίσκεται η Γη κατά μήκος της τροχιάς της.