Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ολική έκλειψη ηλίου: Το BBC μας εξηγεί μέσα σε 90 δευτερόλεπτα το φαινόμενο

Αλέξανδρος Τσοποτός

Την ολική έκλειψη ηλίου, που θα σημειωθεί σήμερα Παρασκευή (20/3), θα μπορούν να απολαύσουν σε όλο της το μεγαλείο οι περίπου 50.000 κάτοικοι των απομονωμένων νήσων Φερόε, καθώς και οι 3.000 των νορβηγικών νήσων Σβάλμπαρντ- και φυσικά όσοι επισκέπτες έχουν πραγματοποιήσει το μακρινό ταξίδι αποκλειστικά για να δουν το φαινόμενο.

Η ολική έκλειψη θα σημειωθεί στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. Στις περιοχές αυτές το φαινόμενο θα έχει διάρκεια περίπου δυόμιση λεπτά.

Οι Έλληνες, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους, καθώς επίσης πολλούς Αφρικανούς και Ασιάτες, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν (με γυμνά μάτια απαγορεύεται αυστηρά) την μερική σκίαση του ηλιακού δίσκου, στο μέτρο που ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος. Το φαινόμενο στην Αθήνα αρχίζει στις 10:39 περίπου, κορυφώνεται στις 11:45 και λήγει γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα στη μερική φάση θα καλυφτεί μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου. Στην Αθήνα θα καλυφτεί το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%.

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο του BBC που παρουσιάζει μέσα σε 90 δευτερόλεπτα το φαινόμενο και παρακολουθήστε ζωντανά την έκλειψη εδώ.