ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος:Τα 13 «θέλω» των τροϊκανών στις περικοπές στην υγεία

Κύπρος:Τα 13 «θέλω» των τροϊκανών στις περικοπές στην υγεία

Δεκατρείς κινήσεις, που στοχεύουν στη μείωση των εξόδων και την αύξηση των εσόδων των Υπηρεσιών Υγείας ζητεί να γίνουν η Τρόικα, τεχνοκράτες της οποίας είχαν χθες συνάντηση με τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Τη νύφη, και σε ό,τι αφορά και τις προτάσεις της Τρόικας για τον τομέα της υγείας, θα κληθούν να πληρώσουν οι απλοί πολίτες, καθώς υπάρχει πρόταση, μεταξύ άλλων, για επιβολή τελών νοσηλείας, περιορίζοντας τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μόνο μικρή μερίδα του πληθυσμού.

Όπως πληροφορείται η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», οι προτάσεις που τέθηκαν χθες στο τραπέζι από τους τεχνοκράτες της Τρόικας αποτελούν και προηγούμενες υποδείξεις της, με τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να εκφράζουν τον προβληματισμό τους γύρω από το πόσο εφικτές μπορεί να καταστούν.

Τα 13 «θέλω» των τροϊκανών
1) ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ του κόστους για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
2) Αναπροσαρμογή των δικαιούχων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
3) Επιβολή πρωτοκόλλων θεραπειών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
4) Επιβολή πρωτοκόλλων στη χορήγηση φαρμάκων.
5) Επιβολή πρωτοκόλλων και καταγραφής χημικών αναλύσεων.
6) Ζητείται η επικαιροποίηση των τιμών κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών στα κρατικά νοσηλευτήρια μέχρι τον Οκτώβρη του 2013.
7) Ζητείται η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
8) Αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.
9) Μείωση επιδομάτων και υπερωριών προσωπικού.
10) Επιβολή τελών νοσηλείας και ιατρικών υπηρεσιών.
11) Εποπτικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια.
12) Καταγραφή και εξέταση των δέκα πιο ακριβών φαρμάκων που δίνονται στους ασθενείς, προκειμένου να ελέγχεται ο τρόπος που διατίθενται.
13) Καταγραφή των περιστατικών και έλεγχος στους ασθενείς που αποστέλλονται στο εξωτερικό ή σε ιδιώτες για εξετάσεις κ.τ.λ.