ΚΥΠΡΟΣ

Λευκωσία: Συνωστισμός στα χειρουργεία

Λευκωσία: Συνωστισμός στα χειρουργεία

Το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι σηκώνουν τα χειρουργικά τμήματα των κρατικών νοσοκομείων με το χειρουργικό του νοσοκομείου Λευκωσίας να έχει ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων του εδώ και μήνες.

Απόδειξη της κατάστασης οι αριθμοί που καταγράφονται καθημερινά στο τμήμα και αφορούν τόσο τον αριθμό των ασθενών που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία όσο και τον αριθμό των ασθενών που χειρουργούνται και κυρίως τις λίστες αναμονής οι οποίες μέσα σε δύο χρόνια εκτοξεύτηκαν.

Συγκεκριμένα, το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Λευκωσίας μέχρι πριν από δύο χρόνια είχε λίστες αναμονής που δεν ξεπερνούσαν τους 6 μήνες για τα «ψυχρά» (μη επείγοντα) περιστατικά, αλλά πλέον η αναμονή ξεπέρασε τον ένα χρόνο.

Αναλυτικά και σύμφωνα και με τα στοιχεία που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του νοσοκομείου Λευκωσίας, το 2010 ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής, δεν ξεπερνούσε τους 1.800. Το 2011 ο αριθμός των ασθενών έφθασε τις 2.600 αλλά ο χρόνος αναμονής κυμαινόταν από 6 μήνες το 2010, σε 8-10 μήνες το 2011.

Το 2012, όπως πληροφορούμαστε, ο χρόνος αναμονής των ασθενών για «ψυχρές» χειρουργικές επεμβάσεις ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις τον ένα χρόνο και έφθασε τους 14 μήνες.

ΠΗΓΗ Φιλελεύθερος