ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 1,2 εκ. ευρώ το κόστος για κάθε νεκρό από τα τροχαία

Κύπρος: 1,2 εκ. ευρώ το κόστος για κάθε νεκρό από τα τροχαία

8 εκατομμύρια κάθε τραυματίας είναι το κόστος για το κράτος από τα τροχαία δυστυχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων και οι τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κοινωνικής αυτής μάστιγας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι η Επιτροπή δήλωσε την ευαισθητοποίηση της και τόσο αυτή, όσο και η Επιτροπή Νομικών σύντομα θα οδηγήσουν προς ψήφιση τα δύο νομοσχέδια που είναι ενώπιον τους που αφορούν το νάρκοτεστ και την αύξηση των βαθμών ποινής για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις ειδικά για τους νέους οδηγούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου σημείωσε ότι όσο υπάρχει έστω και ένας νεκρός στην άσφαλτο, η πολιτεία έχει χρέος να μελετά και να εφαρμόζει προγράμματα ώστε αυτοί οι αριθμοί να μειωθούν με στόχο το μηδέν.

Μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτό αλλά με τη σωστή εκπαίδευση μπορεί να εφαρμοστεί, είπε ο κ. Ζαχαρίου, προσθέτοντας ότι οι νομοθεσίες και ποινές υπάρχουν και αν εφαρμόζονταν οι τραυματίες και οι νεκροί θα ήταν πολύ λιγότεροι.

Εκείνο που χρειάζεται πρωτίστως είναι η εκπαίδευση των οδηγών, σημείωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιληφθούν οι νέοι ότι δεν είναι μαγκιά η παραβίαση του κώδικα και οι μεγαλύτεροι να αποτελέσουν παράδειγμα γι αυτούς.

Σημείωσε τέλος ότι η αστυνομία οφείλει να μην παίζει κρυφτό στους δρόμους με στόχο να μοιράζει κλήσεις, αλλά οφείλει να περιπολεί και να αποτρέπει με την παρουσία της τις παραβάσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι είναι θλιβερό να θρηνούμε νεκρούς νέους οι οποίοι θα ζούσαν αν λάμβαναν τα μέτρα τους.

Σημείωσε ότι πρέπει η βουλή να επισπεύσει τις διαδικασίες για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν που θα βοηθήσουν στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και η κυβέρνηση να προχωρήσει με τις διαδικασίες τοποθέτησης και λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι παράλληλα πρέπει να ενταχθεί στα νέα αναλυτικά προγράμματα και στα λύκεια του μαθήματος της οδικής συνείδησης και η αστυνομία να εντατικοποιήσει τις επιτηρήσεις με στόχο την αποτροπή και όχι απλώς την καταγγελία.

ΠΗΓΗ Sigmalive.com