ΚΥΠΡΟΣ

ΣΙΓΜΑ ΤV-Αποκλειστικό: Σήμα κινδύνου από Ορφανίδη για Συνεργατισμό

ΣΙΓΜΑ ΤV-Αποκλειστικό: Σήμα κινδύνου από Ορφανίδη για Συνεργατισμό

Κακοδιαχείριση, έλλειμμα κεφαλαίων, ελλιπή εποπτεία και πολλά άλλα εντόπιζε στον Συνεργατισμό η Κεντρική Τράπεζα από το 2009.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση του τότε Υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη τον Δεκέμβριο του 2009.

Με επιστολή του ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2011 ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωνε τον τότε Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε το Συνεργατικό Κίνημα.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης ενημέρωσε τον Αντώνη Πασχαλίδη ότι: «Δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην επάρκεια κεφαλαίων του Συνεργατικού Κινήματος, ούτε και στον τρόπο έγκρισης και παρακολούθησης των δανείων».

Ο τέως Διοικητής έκρουε των κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι: «Σημειώθηκε επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων οι οποίες αυξήθηκαν και βρίσκονται σε απαράδεκτα ψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει και σημαντική ανεπάρκεια στις προβλέψεις».

Στην επιστολή του ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση της Κεντρικής Τράπεζας, το έλλειμμα κεφαλαίων είχε υπολογιστεί στα €217 εκατομμύρια. Στην επιστολή προστίθεται ότι το έλλειμμα προκύπτει από συγκεκριμένα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ).

Η Κεντρική Τράπεζα εντόπιζε τον Φεβρουάριο του 2011 σημαντικά κενά στην εσωτερική διακυβέρνηση των ΣΠΙ και στη σωστή διαχείριση των κινδύνων που αναλάμβαναν με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται προβλήματα κυρίως σε ότι αφορούσε την εισπραξιμότητα των δανείων.

Η ΕΛΛΙΠΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑ, ΟΙ ΔΩΡΕΕΕΣ ΚΑΙ Η ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Εξωφρενικά μπορούν να χαρακτηριστούν και τα όσα τεκταίνονταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Κεντρική Τράπεζα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής εντόπιζε την αναγκαιότητα τάχιστης βελτίωσης της κατάστασης προειδοποιώντας τον τότε Υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη ότι το έλλειμμα κεφαλαίου είναι σημαντικό.

Η Κεντρική Τράπεζα στην συγκεκριμένη επιστολή αναφέρει ότι δεν έχει την εξουσία να απαιτήσει διορθωτικά μέτρα από τα ΣΠΙ, λέγοντας ότι αυτή είναι εξουσία του Εφόρου.

Εντοπίζει φαινόμενα κακοδιαχείρισης και χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματική εποπτεία του Συνεργατικού Κινήματος.

Στην επιστολή του, ο τέως Διοικητής αναφέρεται και σε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Έχω πληροφορηθεί για σημαντικά ποσά δωρεών που εξαγγέλλει η ΣΠΕ Στροβόλου, η οποία έχει μεγάλο έλλειμμα κεφαλαίου και θα έπρεπε, προτού είναι σε θέση να προβαίνει σε δωρεές, να καλύπτει το έλλειμμά της και να διασφαλίζει τους καταθέτες της».

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, ενημέρωνε τον Αντώνη Πασχαλίδη, ότι η κερδοφορία που παρουσίαζε, τότε, η ΣΠΕ Στροβόλου ήταν πλασματική εξηγώντας ότι υπήρχε σημαντική ανεπάρκεια στις προβλέψεις και θα ήταν ζημιογόνα εάν προέβαινε σε επαρκείς προβλέψεις για τα προβληματικά της δάνεια.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης γνωστοποιούσε μέσω της επιστολής του στον τότε Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΕΑΣΕ) είχε εκδώσει απόφαση για αξιολόγηση των αξιωματούχων των ΣΠΙ.

Στην επιστολή της 22ας Φεβρουαρίου 2011 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς όμως, παρά τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η ΥΕΑΣΕ προχώρησε με την παροχή υπερβολικά μεγάλης μεταβατικής περιόδου για συμμόρφωση με τις πρόνοιες της κανονιστικής απόφασης ως προς τα κριτήρια καταλληλότητας του Προέδρου της Επιτροπείας του κάθε ΣΠΙ».

Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ STRESS TEST

Το 2010 Κεντρική Τράπεζα και Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είχαν υπολογίσει την επίδραση των σεναρίων της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (Stress test), στην κεφαλαιακή επάρκεια της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ορφανίδη, το αποτέλεσμα καταδείκνυε ότι δεν ικανοποιούσε τον ελάχιστο δείκτη πρωτοβάθμιου κεφαλαίου που καθορίστηκε και ότι θα απαιτείτο ενίσχυση της τάξεως των €158 εκατομμυρίων.

Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται στην έναρξη των Stress test για το 2011 με αυστηρότερα, όπως αναφέρει, σενάρια από εκείνα του 2010.

Ο τέως Διοικητής ενημέρωνε τον τότε Υπουργό Εμπορίου ότι στην άσκηση θα συμμετείχαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες αναφέροντάς του τα εξής: «Έχοντας υπόψη ότι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου είναι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα – Κεντρικός Φορέας, ενδεχομένως, αυτή να βρεθεί κάτω από πίεση για διεξαγωγή της άσκησης, έστω και εκτός της συντονισμένης άσκησης που θα διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Σε τέτοια περίπτωση, το Συνεργατικό Κίνημα θα βρεθεί εκτεθειμένο με σοβαρές επιπτώσεις στον τόπο μας».

ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ: «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ»

Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιούσε, μέσω της επιστολής του, τον τότε Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, για το ενδεχόμενο τα μέτρα που ελάμβανε ο Έφορος για εξυγίανση του Συνεργατικού Κινήματος και για την άμεση ενίσχυση των ελλειμματικών Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων με κεφάλαια να αποδειχθούν αναποτελεσματικά.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης προειδοποιούσε την κυβέρνηση για ενδεχόμενη στήριξη του Συνεργατισμού λέγοντας τα εξής: «Φρονώ ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει με τους κατάλληλους σχεδιασμούς ώστε να είναι σε θέση να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα».