ΚΥΠΡΟΣ

Η Λευκωσία καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Η Λευκωσία καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Κορύφωση των διχοτομικών ενεργειών της Άγκυρας, αλλά και της προσπάθειας νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση, με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, την παράνομη ανακήρυξη πριν από 30 χρόνια, του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καταδικάζουν την παράνομη αποσχιστική ενέργεια και επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση του Κυπριακού, για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Για μια λύση, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού», αναφέρεται στη δήλωση.

Η ιδιότητα της Κύπρου -τονίζεται- ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το εχέγγυο για μια συνολική και αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Η κυπριακή κυβέρνηση -σημειώνει στη δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- καλεί την Τουρκία να αναθεωρήσει τις θέσεις της και να σεβαστεί τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου και τους λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ