ΚΥΠΡΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας

Έκκληση προς όσους χειρίζονται υπεύθυνα το Κυπριακό να επιμείνουν αταλάντευτα στις διεθνείς αρχές δικαίου ως βάσης για την επιδιωκόμενη λύση, απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β.

Μέσω της χριστουγεννιάτικης εγκύκλιου του, τονίζει ότι «οφείλουμε να συνέλθουμε, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να εντείνουμε την ακοή μας και να ενωτισθούμε τις φωνές των προγόνων μας».

Αναφέροντας ότι το μεγάλο μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων όπως διαμηνύθηκε από το Θεό διά του προφήτου, είναι «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης», προσθέτει πως η σημερινή τραγική πραγματικότητα την οποία βιώνει η πατρίδα μας υπογραμμίζει τη «ενεστώσα ανάγκη» που καλεί όλους μας σε ομόνοια και αλληλεγγύη, ενίσχυση των ολιγοψύχων και στήριξη των ενδεών.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ αναφέρει ακόμα πως η καλπάζουσα ανεργία, η αδυναμία πολλών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής, η αναξιοκρατία, η σήψη και η διαφθορά που αποκαλύπτονται καθημερινά σ’ όλο τον δημόσιο βίο, οι ταπεινωτικές για την εθνική μας αξιοπρέπεια και αδικαιολόγητες, εν πολλοίς, απαιτήσεις της Τρόικας, που έναντι κάποιου τοκογλυφικού δανεισμού, θέτει υπό την κυριαρχίαν της το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, οδηγούν πολλούς σε αποθάρρυνση και άλλους σε απόγνωση.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι «κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ξαναστηθεί κράτος δικαίου, να εκλείψουν οι ανισότητες, να λειτουργήσουν οι θεσμοί με διαφάνεια, να υπάρξει τιμωρία για όσους αδικούν και επιβράβευση για όσους ευεργετούν τον τόπο».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ επαναλαμβάνει πως η Τουρκία προωθεί με κυνικότητα τον μόνιμο και αμετάθετο στόχο της για την κατάληψη και Τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

Παρατηρεί ότι «ένα μέρος του λαού μας, ως μη όφειλε, απέκαμε στα μισά του δρόμου και συντάσσεται με την κατοχική δύναμη, φτάνοντας σε πράξεις εσχάτης προδοσίας, ξεπουλώντας στον κατακτητή τις κατεχόμενες περιουσίες του, δίνοντάς του έτσι κάλυψη νομιμοφάνειας, για επίτευξη της τουρκοποίησης του τόπου μας».

Υπενθυμίζει τα δείγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης στο Ζάλογγο, στο Κούγκι, στο Μαχαιρά και στο Δίκωμο, τονίζει ότι η πίστη στον Θεό και η αγάπη στην πατρίδα υπήρξαν οι κινητήριες δυνάμεις του λαού μας και απευθυνόμενος πατρικά προς όλους καλεί σε πνευματική και εθνική εγρήγορση.

Ως βάση για την επιδιωκόμενη λύση, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ αναφέρει τις αρχές ένας άνθρωπος μία ψήφος, της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, που ισχύουν για όλους τους λαούς.

Προσθέτει ότι αν ο εποικισμός καταδικάζεται από όλους ως έγκλημα πολέμου, διερωτάται γιατί εμείς να μην ζητήσουμε απομάκρυνση όλων των εποίκων, προκειμένου η λύση που θα εξευρεθεί να έχει τα εχέγγυα της επιβίωσης;

Τέλος ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρει ότι η πείρα σαράντα χρόνων κατοχής και συνεχών υποχωρήσεων μας δίδαξε ότι οι υποχωρήσεις δεν εξευμενίζουν τον κατακτητή προειδοποιώντας ότι «άλλες υποχωρήσεις θα μας οδηγήσουν στην πλήρη και μόνιμη καταστροφή»

πηγη ikypros