ΚΥΠΡΟΣ

Τρόικα σε Κύπρο: «Όχι» σε 8 τροπολογίες κομμάτων για εκποιήσεις

Τρόικα σε Κύπρο: «Όχι» σε 8 τροπολογίες κομμάτων για εκποιήσεις

Η Τρόικα απορρίπτει οκτώ τροπολογίες που προτείνουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Αναλυτικότερα, η Τρόικα απορρίπτει το αίτημα για διαγραφή του χρέους που θα απομένει μετά την εκποίηση. Θεωρεί πως η ενσωμάτωση μιας τέτοιας πρόνοιας, θα σήμαινε σοβαρή παρέμβαση στα συμβατικά δικαιώματα του πιστωτή και ενδεχομένως να εγερθεί θέμα αντισυνταγματικότητας.

Τονίζει επίσης πως η προοπτική διαγραφής χρεών, χωρίς σωστή αξιολόγηση βιωσιμότητας, μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την αποπληρωμή των δανείων.

Οι διεθνείς δανειστές λένε επίσης όχι σε νομοθετικές ρυθμίσεις για περιορισμό του αριθμού των εκποιήσεων.

Θεωρούν πως κάτι τέτοιο, παραβιάζει ξεκάθαρα μια από τις βασικές αρχές του μνημονίου για διεξαγωγή πλειστηριασμών χωρίς καμία παρέμβαση από κυβερνητικούς φορείς.

Οι Τροϊκανοί αναμένουν πως οι τράπεζες δεν θα εκποιήσουν μαζικά περιουσίες, γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες και για τους δικούς τους ισολογισμούς.

Σύμφωνα με την Τρόικα, με το νέο κείμενο νόμου αντιμετωπίζονται και οι ανησυχίες για πτωτική πίεση στις τιμές των ακινήτων.

Όπως λέγει, αν υπάρχει ζήτηση η επιφυλασσόμενη τιμή, η οποία μετά τον πρώτο πλειστηριασμό πέφτει στο 50%, μπορεί να οριστεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Οι διεθνείς δανειστές θεωρούν πως δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας να πωλήσει κάτω από την τιμή της αγοράς, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες για τον ισολογισμό τους.

Οι Τροϊκανοί απορρίπτουν επίσης το αίτημα, όπως στον καθορισμό της αξίας του ακινήτου, να λαμβάνεται υπόψη η επανεκτίμηση που έκανε το κτηματολόγιο.

Θεωρούν πως αυτό έγινε για σκοπούς φορολογίας και μόνο και δεν αντανακλά την αγοραία αξία του ακινήτου. Αρνητική είναι η Τρόικα και στις τροπολογίες για παραμερισμό προσωπικών εγγυήσεων, αλλά και για έναρξη των εκποιήσεων μόνο όταν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του σε αναδιάρθρωση που έχει συμφωνηθεί.

Οι διεθνείς δανειστές λένε όχι και στη θεσμοθέτηση με νόμο των οδηγιών της ΚΤ για αναδιαρθρώσεις.

Ξεκαθαρίζουν πως ο νόμος για τις εκποιήσεις θα πρέπει να έχει άμεση ισχύ για όλα τα υποθηκευμένα ακίνητα, εκτός από τις κύριες κατοικίες, για τις οποίες οι διατάξεις του νόμου θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Πηγη sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Στο €1,3 δισ. το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στη Κύπρο