ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Αναστασιάδη- Γεροντόπουλου στην Κύπρο

Συνάντηση Αναστασιάδη- Γεροντόπουλου στην Κύπρο

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο 25ο παγκόσμιο συνέδριο των οργανώσεων αποδήμων στη Λευκωσία, είχε σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.



Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι ήταν μεγάλη τιμή για τον ίδιο να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο, όπως είπε, είχε «μια ενδιαφέρουσα συζήτηση».

«Υπάρχει κοινός βηματισμός και συγχρονισμός κινήσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στη Λευκωσία» σε ότι αφορά στο κυπριακό, τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος και επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σε προτεραιότητα θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

«Σαράντα χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για την ιστορία της Ευρώπης, είναι μια μαύρη σελίδα για την ίδια την ΕΕ. Επιτέλους αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί, με βάση τις αποφάσεις των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμη ότι η Λευκωσία εξακολουθεί και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που είναι χωρισμένη από τείχος του αίσχους.

«Πιστεύω λοιπόν ότι οι πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν αναληφθεί θα οδηγήσουν σε μια λύση και βεβαίως η δική μας πλευρά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει καμία υποχώρηση επιπλέον» ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει για να προχωρήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό και να σπάσει η τουρκική αδιαλλαξία, ο κ. Γεροντόπουλος απάντησε: «όλα αυτά τα θέματα η πλευρά η δική μας τα εξετάζει και προσπαθεί να αξιοποιήσει όλες τις καταστάσεις που υπάρχουν σήμερα».

Κληθείς να εκτιμήσει που βλέπει τη λύση χρονικά, είπε ότι δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα να υπάρξει λύση με βάση το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Διαβάστε επίσης: Οικουμενικός Πατριάρχης: Επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου