ΚΥΠΡΟΣ

Ζητούνται αγοραστές...για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Ζητούνται αγοραστές...για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Σημαντικές επισκέψεις με αντικείμενο το φυσικό αέριο, βρίσκονται στην ατζέντα του Υπουργού Ενέργειας.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ιορδανία, στις 28 του μηνός θα επισκεφθεί το Ομάν και μέσα στον Οκτώβρη τη Ρουμανία. Οι επισκέψεις αυτές βεβαίως συνδέονται άμεσα με τις προσπάθειες της Λευκωσίας να εξεύρει εν δυνάμει αγοραστές για το κυπριακό Φυσικό Αέριο.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία δεν είναι από τις χώρες που προγραμματίζουν κατασκευή τερματικών αποϋγροποίησης φυσικού αερίου.

Μια πιθανή τέτοια εξέλιξη ενδιαφέρει άμεσα την Κύπρο. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στις 19 του μηνός θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Απντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ακολούθως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, μια επίσκεψη που τοποθετείται χρονικά γύρω στα τέλη του μηνός.

Μάλιστα, κατά την επίσκεψη αυτή ενδεχομένως να υπογραφεί και σχετική συμφωνία πώλησης ΦΑ από το κοίτασμα Αφροδίτη για τις εσωτερικές ανάγκες της Αιγύπτου καθώς η προεργασία έχει γίνει.

Την ίδια ώρα, ψηλά στην ενεργειακή ατζέντα βρίσκεται η έναρξη του δεύτερου κύκλου, διευρυμένων γεωτρήσεων στα οικόπεδα 2,3 και 9 από την ENI οι οποίες θα διαρκέσουν από ένα έως ενάμιση χρόνο και βεβαίως, αναλόγως των αποτελεσμάτων τους, θα καθοριστεί η περαιτέρω πορεία αφού τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Επίσης, στις αρχές του νέου χρόνου η Noble θα προχωρήσει όπως προνοεί το συμβόλαιο, σε νέα, επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός του τεμαχίου 12, χωρίς να αποκλείονται έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου, όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν η εταιρεία.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης
Tagesspiegel: «Τυχερά παιχνίδια κατά της κρίσης»