ΚΥΠΡΟΣ

Στη Λεμεσό πλοίο - γεωτρύπανο για επισκευή

Στη Λεμεσό πλοίο - γεωτρύπανο για επισκευή

«Συναγερμός» σήμανε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (5/11) έπειτα από πληροφορία ότι οι Τούρκοι μεταφέρουν προς τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου εξέδρα γεωτρήσεων για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η πλατφόρμα που έχουν ενοικιάσει οι Τούρκοι ήδη μεταφέρεται από δύο πλοία που απέπλευσαν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας προς την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την Δημόσια Τηλεόραση.

Ο απόπλους, όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές, έγινε το πρωί της Τρίτης (4/11/2014). Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές η συγκεκριμένη πλατφόρμα τύπου «Jupiter» είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και δεν έχει τις προδιαγραφές για έρευνες σε ανοιχτές θάλασσες.

Η Λευκωσία αναφέρει ότι δεν είναι πλατφόρμα αλλά πλοίο-γεωτρύπανο. Επίσης, το γεγονός ότι θα καταπλεύσει στο λιμάνι Λεμεσού καταδεικνύει ότι δεν έχει σχέση με τις τουρκικές έρευνες καθώς έχει ζητηθεί άδεια από τις κυπριακές αρχές τις οποίες δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Είναι ενδεικτικό ότι η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ως έκτακτη είδηση την μεταφορά πλατφόρμας στην Κύπρο και στη συνέχεια διόρθωσε ότι πρόκειται για μεταφορά εξέδρας προς τη Λεμεσό με σκοπό εργασίες επισκευής.

Σχετικές ειδήσεις