ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ: Ταυτόχρονη ψήφιση εκποιήσεων και αφερεγγυότητας

ΥΠΟΙΚ: Ταυτόχρονη ψήφιση εκποιήσεων και αφερεγγυότητας

Την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως η Βουλή αποδεχθεί την αναπομπή της νομοθεσίας για αναστολή των εκποιήσεων επανέλαβε ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως οι κανονισμοί που θα θέτουν σε εφαρμογή τη νομοθεσία των εκποιήσεων θα ψηφιστούν ταυτόχρονα με τα πέντε νομοσχέδια που συνθέτουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την ανάγκη να μην πληγεί η αξιοπιστία της χώρας τόσο έναντι των δανειστών όσο και των διεθνών αγορών, κάνοντας παραλληλισμούς με την Ελλάδα, η οποία αδίκως μπαινοβγαίνει στις αγορές.

ΑΚΕΛ και Οικολόγοι δήλωσαν ότι θα απορρίψουν την αναπομπή, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη 15/1/2015, ενώ ο ΔΗΣΥ δήλωσε ότι θα αποδεχθεί την αναπομπή.

Τόσο μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όσο και στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το θέμα της εφαρμογής του μνημονίου άπτεται άμεσα της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία συνδέεται με την οριστική και βιώσιμη αποκατάσταση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Ο κίνδυνος ακριβώς είναι η χώρα μας να μην μπορεί να δανειστεί ούτε από την Τρόικα αλλά και ούτε από τις αγορές και αυτό να συμβεί χωρίς κανένα πραγματικό λόγο. Το ζητούμενο είναι μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος να αποκαταστήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές. Δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά σε θέση αποκλεισμού από τις αγορές. Προϋπόθεση είναι η αξιοπιστία είναι η εμπιστοσύνη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στις δηλώσεις του.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο ΥΠΟΙΚ κατέστησε εκ νέου σαφές πως οι εκποιήσεις δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, αφού δεν υπάρχουν οι κανονισμοί που διέπουν το θέμα των δημοπρασιών.

«Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται καν να παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής πριν είναι έτοιμα όλα τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας», τόνισε και συνέχισε: «Εάν το ενδιαφέρον της Βουλής είναι να πετύχει την ταυτόχρονη εφαρμογή της νομοθεσίας των εκποιήσεων με τις άλλες νομοθεσίες που διέπουν την αφερεγγυότητα αυτό μπορούμε να το πράξουμε με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας μας, με την ψήφιση των κανονισμών μόνο όταν ψηφιστεί το τελευταίο νομοσχέδιο του πλαισίου της αφερεγγυότητας.

«Όταν ικανοποιηθεί η Βουλή και είναι έτοιμη να ψηφίσει τις νομοθεσίες της αφερεγγυότητας τότε θα φέρουμε στη Βουλή τους κανονισμούς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Η διαδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει επ' αόριστον αλλά έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για εξέταση των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα».

Σε ερώτηση αν η Βουλή αποδεχθεί την αναπομπή, κατά πόσο το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι όταν το θέμα συζητήθηκε με τους δανειστές κατά την πέμπτη αξιολόγηση, η Τρόικα δεν επέμενε στη θέσπιση των κανονισμών. «Συνεπώς η απάντηση είναι θετική και θα συνεχιστεί κανονικά και η χρηματοδότηση και η δυνατότητά μας να απευθυνθούμε στις αγορές», συμπλήρωσε.

Ίσως να μετάνιωσαν οι δανειστές που δεν επέμειναν στους κανονισμούς

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις κάποιων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αφού η Βουλή ανέβαλε την εφαρμογή μιας νομοθεσίας αμέσως μετά που έλαβε τη δόση των €350 εκατομμυρίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Ίσως να το έχουν μετανοιώσει που δεν επέμεναν τον Ιούλιο και στους κανονισμούς για τις εκποιήσεις και δεν θα πείθονταν από τη θέση μας να μην ετοιμάσουμε τους κανονισμούς κατακαλόκαιρα», είπε.

Η Ελλάδα έχει ξανά αποκλειστεί από τις αγορές, πως η Ελλάδα, εγώ το θεωρώ πολύ άδικο για τον ελληνικό, λαό, γεγονός παραμένει πως η Ελλάδα έχει ξανά αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές.

Αύριο το τέταρτο νομοσχέδιο για αφερεγγυότητα

Σε σχέση με το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Βουλή έχει ενώπιόν της τρία νομοσχέδια, ενώ αύριο θα αποσταλεί το τέταρτο νομοσχέδιο, αμέσως μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημείωσε ότι αύριο θα αποσταλούν και οι κανονισμοί που αφορούν και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Για το πέμπτο νομοσχέδιο που αφορά την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως αυτό είναι από καιρό έτοιμο και βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και των δανειστών, οι οποίοι δεν απέστειλαν τα τελικά τους σχόλια.

Άλλο οι εκποιήσεις άλλο οι επιστολές προς δανειολήπτες

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι επιστολές που στέλλουν οι τράπεζες κάθε μήνα σε δανειολήπτες αποτελεί εποπτική απαίτηση σε όλες τις τράπεζες στην ευρωζώνη.

«Και να ανασταλεί πλήρως η νομοθεσία οι τράπεζες έχουν υποχρέωση από την ενιαία εποπτική αρχή να ενημερώσουν τους πελάτες τους κάθε μήνα», είπε.

Εισαγγελέας: Δεν εφαρμόζονται οι εκποιήσεις

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης εξήγησε ότι οι εκποιήσεις δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, αφού δεν υπάρχουν οι κανονισμοί που διέπουν το διορισμό δημοπράτη και τον ορισμό του χώρου διεξαγωγής της δημοπράτησης.

Είπε πως ενδεχομένως ο νόμος με τον οποίο ανεστάλη η εφαρμογή της νομοθεσίας να είναι αντισυνταγματικός αναφορικά με τη δυνατότητα της μετάθεσης της νομοθεσίας μετά τη θέσπισή της. Σημείωσε όμως ότι δεν επιλέγηκε η αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω του περιορισμένου χρόνου.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε πως τα κόμματα θα τοποθετηθούν επί της αναπομπής την Πέμπτη, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η πλειοψηφία θα εμμείνει στην απόφαση της.

Είπε πως αύριο θα γίνει συνάντηση των τεχνοκρατών των κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το πλαίσιο αφερεγγυότητας. «Εάν καταφέρουμε να γίνει σωστή διεργασία μπορεί μέχρι το τέλος μήνα καταλήξουμε», είπε.

«Έχει γίνει ακόμη πιο φανερό στην κοινή συνεδρία -αν χρειαζόταν -ότι στο ζήτημα των εκποιήσεων σκιαμαχούμε. Γίνεται συζήτηση για την ισχύ ενός νόμου, ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει ποτέ τεθεί σε ισχύ», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως είναι πια φανερό ότι είναι στα χέρια της Βουλής η ταυτόχρονη ισχύς της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις που θα αποτελούν έσχατο μέτρο με το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης επέμεινε στη θέση του κόμματος του για απόρριψη της αναπομπής.

«Η αναπομπή δεν συνοδεύεται με τεκμηρίωση ή επιχείρημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αντισυνταγματικότητα, αλλά αποτελεί μια έκκληση και την αίσθηση της κυβέρνησης πως η αξιοπιστία της χώρας πλήττεται μόνο από ενέργειες άλλων», είπε, προσθέτοντας πως «εμείς ως ΑΚΕΛ θα παραμείνουμε τη θέση μας και θα εξετάσουμε κατά πόσο μας επιτρέπεται να επαναφέρουμε τη δική μας πρόταση για αναστολή νομοθεσίας μέχρι τέλος Ιουνίου», είπε.

Τέλος, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επέμεινε ότι οι τράπεζες έχουν από την 1η Ιανουαρίου αρχίσει τις εκποιήσεις και πρόσθεσε ότι οι τοποθετήσεις του ΥΠΟΙΚ καταδεικνύουν πως υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις της Τρόικα για το 5ο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις