ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων

Κυπριακό: Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων

Σε νέα φάση διαπραγματεύσεων μπαίνει το Κυπριακό από την Παρασκευή, οπότε και θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Ν.Αναστασιάδης και Μ.Ακιντζί. Σε δείπνο που προηγήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών τέθηκαν οι βάσεις για την ατζέντα των συζητήσεων με το Μουσταφά Ακιντζί να αναφέρει ότι «έγινε μια καλή αρχή».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η επανέναρξη του διαλόγου δημιουργεί «μια ευκαιρία στην ελπίδα». Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι επιδίωξη στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ενώ χαρακτήρισε «πολιτική ουτοπία» τον στόχο της εγκαθίδρυσης ενός ενιαίου κράτους.
Ο Στέφανος Στεφάνου, από το ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «δημιουργούν προβλήματα και στέλνουν το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίζει να βλέπει αλλού, γεγονός που δίνει άλλοθι στην Τουρκία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «η συζήτηση που γίνεται είναι για συνομοσπονδία, όπως θέλει η Τουρκία και όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν», κάνοντας λόγο για «πολλές υποχωρήσεις και για επικίνδυνες προτάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι οι θέσεις του προέδρου Αναστασιάδη συμπίπτουν με αυτές του ΑΚΕΛ.

Σχετικές ειδήσεις