ΚΥΠΡΟΣ

Ο ρόλος της Ε.Ε. στη λύση του Κυπριακό συζητήθηκε στο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

Ο ρόλος της Ε.Ε. στη λύση του Κυπριακό συζητήθηκε στο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

Για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για την επίτευξη του στόχου της λύσης του Κυπριακού,όσο και για την εφαρμογή της λύσης, αντάλλαξαν απόψεις στο χθεσινό δείπνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση αν αυτό αγγίζει και τα θέματα των εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η ΕΕ, γενικότερα, μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα για εφαρμογή πολλών προνοιών της λύσης - για παράδειγμα το κοινοτικό κεκτημένο περιλαμβάνει αρκετές πτυχές που συζητούνται και στο Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων και «για να φτάσουμε στο θέμα αυτό πρέπει να συμφωνηθούν προηγουμένως αρκετά πράγματα».

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα διαδοχικά τους πρέσβεις της Ελλάδος, Γερμανίας και Βρετανίας.
Ο Έλληνας πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος δήλωσε ότι έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και παράλληλα μια γενικότερη συζήτηση για κάποια θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, για την κατάσταση στα Βαλκάνια και για άλλα θέματα. Πρόσθεσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για τη συμφωνία που έγινε χθες ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Βρετανός πρέσβης Ντέμιαν Ρόντερικ Τοντ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, μετά την οποία ανακοινώθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Τοντ απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο η χώρα του τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων του 1960. Σε ερώτηση αν η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ο κ. Τοντ είπε ότι «κάθε χώρα της ΕΕ υιοθετεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. 'Αρα, ναι, φυσικά. Ωστόσο, πρέπει να βρούμε μια λύση εδώ για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο εδώ».

Ο Γερμανός πρέσβης Νικολάι φον Σιόπφ δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμβάλει με συγκεκριμένους τρόπους στην λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομία. Όπως είπε, «βλέπουμε την Κύπρο ως ένα σημαντικό επιχειρηματικό κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου και επιπρόσθετα, η ενωμένη Κύπρος και η Γερμανία μπορούν να κάνουν περισσότερα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεων εδώ. Βλέπουμε να υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα».

Τέλος, δήλωσε ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της ΕΕ και η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια ενεργότερη παρουσία στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σχετικές ειδήσεις