ΚΥΠΡΟΣ

Στα 2,4 δισ. ευρώ οι ζημιές από την έκρηξη στην Κύπρο

Στα 2,4 δισ. ευρώ οι ζημιές από την έκρηξη στην Κύπρο
Στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν οι ζημιές στην κυπριακή οικονομία από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση...

Στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν οι ζημιές στην κυπριακή οικονομία από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse (CS).

Το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6%, όπως αναφέρει στην έκθεσή της για την κατάσταση στην Κύπρο, η CS. Με την ασφαλιστική κάλυψη το κόστος μειώνεται στα 900 εκ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ.


Η CS σημειώνει πως η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό ΑΕΠ, όπως γίνεται συνήθως στις καταστροφές καθώς το ΑΕΠ περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων.


Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης.


Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αλλά και από το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής ήταν το φθηνότερο κόστος παραγωγού στη χώρα.


Εκτιμάται το κόστος από την αύξηση των τιμών να ανέλθει στα 660 εκ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.


Οι απώλειες για τον τουρισμό υπολογίζονται στα 200 εκ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ. Η CS υποστηρίζει ότι από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζονται και τα ξενοδοχεία.


Στην έκθεση σημειώνεται ότι η απόδοση των κυπριακών ομολόγων αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα.


Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ βρίσκεται στο χαμηλό 62% αλλά προστίθεται ότι επιπλέον αύξηση 100 μονάδων βάσης στο κόστος δανεισμού και 15 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους προς το ΑΕΠ, θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1,8% ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.