MEDIA

Στα χέρια του J.Bezos η Washighton Post

Στα χέρια του J.Bezos η Washighton Post

Στα χέρια του επιχειρηματία και ιδρυτή του κολοσσού Amazon.comJeffreyP. Bezos, η ιστορική εφημερίδα των ΗΠΑ WashingtonPost.

Τo έντυπο με την τεράστια κυκλοφορία και τη σημαντική εγκυρότητα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλάζει ιδιοκτησία καθώς εδώ και τέσσερις γενιές ανήκε στην οικογένεια Graham. To έντυπο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1877 πέρασε στα χέρια των μέχρι χθες ιδιοκτητών του το 1946 και έκτοτε απογειώθηκε καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες.

Ο Bezos, ο οποίος είναι στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αγόρασε εξ' ολοκλήρου το δημοσιογραφικό οργανισμό, την εφημερίδα και τις θυγατρικές της επιχειρήσεις έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μία πώληση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

Όπως έγινε ξεκάθαρο, ο 49χρονος επιχειρηματίας αγόρασε προσωπικά τον όμιλο και όχι μέσω του Amazon.com, γεγονός που του δίνει το πλεονέκτημα να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα με βάση τις δικές του αποκλειστικά επιθυμίες και δίχως την πίεση άλλων επενδυτών.

Η WashingtonPost αποτελεί εδώ και δεκαετίες πανίσχυρο Μέσο με τεράστια επιρροή στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα αλλά και τη γενικότερη χάραξη πολιτικής στην Αμερική. Το εξώφυλλο της αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο "πονοκέφαλο" που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εκάστοτε ένοικοι του Λευκού Οίκου σε περιόδους πολιτικής κρίσης, με χαρακτηριστικότερη την αποκάλυψη των σκανδάλων του Watergate αλλά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα προγράμματα παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ένα έντυπο λοιπόν με ισχύ που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε προέδρους της αμερικανικής υπερδύναμης περνά στα χέρια ενός επιχειρηματία με καινοτόμες τεχνολογικές προσεγγίσεις, γεγονός που μπορεί να του δώσει νέα πνοή. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι άλλοτε κολοσσοί των media που κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης και της εξάπλωσης του Internet.