MEDIA

BBC για Βαρώσια: Η «Γαλλική Ριβιέρα στην Κύπρο»

BBC για Βαρώσια: Η «Γαλλική Ριβιέρα στην Κύπρο»

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το «Famagusta EcoCity Project», θα παρουσιαστεί σε διήμερο συνέδριο στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, αύριο και την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν σχετικές παρουσιάσεις στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Στο συνέδριο, που θα συμμετέχουν περισσότεροι από 100 σύνεδροι από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα της ραδιοφωνικής εκπομπής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC στην «πόλη- φάντασμα» των Βαρωσίων- περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

Εξάλλου, έκθεση φωτογραφιών για την κατεχόμενη Αμμόχωστο ετοιμάζει η δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Ανδρούλλα Γεωργιάδου, η οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ δείγμα της δουλειάς της με πολύ πρόσφατες φωτογραφίες από τα Βαρώσια.

Η «Γαλλική Ριβιέρα στην Κύπρο»

Η εκπομπή του ΒΒC παρουσιάζει το όραμα των κατοίκων των Βαρωσίων να μετατρέψουν την πόλη τους σε οικολογικό πρότυπο. Γίνεται αρχικά αναφορά στην προ εισβολής τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με ξενοδοχεία να προσελκύουν διασημότητες, όπως ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Μπριζίτ Μπαρντό. Η Βάσια Μαρκίδη, κόρη μίας πρώην κατοίκου της περιοχής την περιγράφει ως «Γαλλική Ριβιέρα στην Κύπρο».

Οι δημοσιογράφοι του BBC σημειώνουν πως το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών καλεί σε επιστροφή των νομίμων κατοίκων της περιοχής. Όσοι από αυτούς πέρασαν την πράσινη γραμμή από το 2003 και μετά, αντίκρισαν κάτι που έμοιαζε με «μετα-αποκαλυπτικό εφιάλτη», όπως σχολιάζει η Έμιλυ Μαρκίδη.

Η Β. Μαρκίδη, που ζει στη Νέα Υόρκη, δημιουργός του ντοκιμαντέρ για την Αμμόχωστο «Κρυμμένη στην Άμμο», έχει τεθεί επικεφαλής κίνησης για τη μετατροπή των Βαρωσίων σε οικολογική πόλη (Famagusta EcoCity Project), ένα πρότυπο βιωσιμότητας και ειρηνικής συνύπαρξης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στο BBC μιλά επίσης η Τουρκοκύπρια ψυχολόγος και αρχιτέκτονας Σερέν Μπογκάτς. Και οι δύο εξηγούν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η άφθονη στην Κύπρο ηλιακή ενέργεια για την ανάταση μιας πόλης που πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Το πρόβλημα στην ευόδωση των σχεδίων για μια οικολογική πόλη είναι ότι όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, τα Βαρώσια παραμένουν αποκλεισμένα. Η επιστροφή της στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δημιουργεί απαιτήσεις ανταλλάγματος από τους Τουρκοκύπριους, αναφέρεται.