MEDIA

Νέες οδηγίες για τους τίτλους στην τηλεόραση

Νέες οδηγίες για τους τίτλους στην τηλεόραση

Με ανακοίνωσή του το Δ. Σ. του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), ενημερώνει για τις προδιαγραφές που ισχύουν σχετικά με τους κυλιόμενους και σταθερούς τίτλους των τηλεοπτικών μηνυμάτων.

Στόχος της οδηγίας του ΣΕΕ είναι οι πληροφορίες που δίνονται στον καταναλωτή μέσω των τηλεοπτικών μηνυμάτων, να είναι ευανάγνωστες και εύκολα αντιληπτές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕ υπενθυμίζει τις προδιαγραφές που ισχύουν για τους κυλιόμενους και σταθερούς τίτλους των τηλεοπτικών μηνυμάτων, προκειμένου οι πληροφορίες που δίνονται στον καταναλωτή να είναι ευανάγνωστες και εύκολα αντιληπτές.

Προδιαγραφές:
• Οι τίτλοι (κυλιόμενοι – σταθεροί) πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 5% της οθόνης (σώμα γραμμάτων 25 pixels ύψος),
• Η ταχύτητα ροής για τους κυλιόμενους τίτλους πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 λέξεις ανά δευτερόλεπτο,
• Ο χρόνος παραμονής για τους σταθερούς τίτλους πρέπει επίσης να είναι τουλάχιστον 2 λέξεις ανά δευτερόλεπτο.

Χρήσιμες διευκρινήσεις:
• Τα γράμματα πρέπει να έχουν επαρκή αντίθεση με το φόντο ώστε να είναι ευανάγνωστα
• Δύο παράλληλα κυλιόμενα super δε θεωρούνται ευανάγνωστα, ανεξάρτητα από την ταχύτητα ροής τους
• Ως μια λέξη υπολογίζονται: η διεύθυνση ιστοσελίδας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αριθμοί, ο ταχυδρομικός κώδικας, ο αριθμός τηλεφώνου και η ημερομηνία (π.χ. 10.06.1971 υπολογίζεται ως μία λέξη)
• Η Οδηγία αφορά σε οποιαδήποτε πληροφορία εμφανίζεται γραπτά, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της

Η παρουσίαση των κυλιόμενων και σταθερών τίτλων με τρόπο ευανάγνωστο είναι δεοντολογικά επιβεβλημένη και προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων για την τήρηση των παραπάνω κανόνων.

Σχετικές ειδήσεις