MEETING POINT

Τάσεις MRB - Ανάλυση Μαύρου στο Newsbomb.gr: «Γι΄αυτό η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τρύπησε το 6%»

Τάσεις MRB - Ανάλυση Μαύρου στο Newsbomb.gr: «Γι΄αυτό η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τρύπησε το 6%»

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος, αναλύει στο Newsbomb.gr και το Meeting Point με την Όλγα Τρέμη τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, οι οποίες αναδεικνύουν το βασικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσει ο λαός στις επερχόμενες εκλογές.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και συμπεράσματα για το πολιτικό τοπίο στη χώρα, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, προκύπτουν από τις εξαμηνιαίες Τάσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων και ερευνών MRB, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη (15/12).

Από τα ευρήματα της μέτρησης, είναι προφανές πως το βασικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία είναι η ακρίβεια, η οποία φαίνεται πως παίζει πλέον καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και όπως όλα δείχνουν θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και την ψήφο στις επερχόμενες εκλογές.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 5,4% με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 28,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,1%. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜεΡΑ25 στο 2,9% ενώ ακολουθούν σε πολύ μικρή απόσταση από το όριο του 3% οι Έλληνες.

«Η διαφορά τρύπησε το 6%» είπε ο Δημήτρης Μαύρος. «Η Νέα Δημοκρατία το καλοκαίρι του 2020 είχε ποσοστά που άγγιζαν το 40%, με μια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνούσε το 18%. Έκτοτε, χάνει δύο μονάδες το εξάμηνο, πράγμα που επιβεβαιώνει και την κόπωση», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την πλήρη αναγωγή, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB επεσήμανε το μεγάλο ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα του κυρίου Κασιδιάρη, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο στοιχείο θα πρέπει να προβληματίσει το πολιτικό μας σύστημα.

Αναλύοντας τα δημογραφικά στοιχεία, ο κ. Μαύρος τόνισε πως η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι στις γυναίκες και τους νέους, ενώ είναι πολύ ισχυρή στις μεγαλύτερες ηλικίες και συγκεκριμένα στους 65 και άνω. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενισχυμένος στους νέους, ωστόσο – σύμφωνα με τον κ. Μαύρο – για αυτούς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μην πάνε να ψηφίσουν.

Όσον αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, ο επικεφαλής της MRB χαρακτηρίζει εντυπωσιακό το ποσοστό του 58,6% που συγκεντρώνει η ακρίβεια, επισημαίνοντας πως πρόκειται για θεαματική άνοδο. Μάλιστα, οι πολίτες υποστηρίζουν πως το κράτος δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, με το ποσοστό να αγγίζει το 70%.

Αναφορικά με τη γνώμη των πολιτών για τη διακυβέρνηση της ΝΔ, το 33,1% των θετικών ψήφων αποτυπώνει, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, τη συνεχή πτώση και φθορά. «Υπάρχει ένα ροκάνισμα στο ποσοστό της θετικής γνώμης και αυτό ίσως οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην απόφαση να κάνει όσο τον δυνατόν πιο σύντομα εκλογές», ανέφερε ο κ. Μαύρος. Όσο για τη γνώμη των πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB τονίζει πως το 28,4% των θετικών απόψεων για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πολύ κοντά με το 33,1% της Νέας Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Μαύρος επισημαίνει πως η διαφορά υπέρ του κ. Μητσοτάκη είναι μεν 8 μονάδες, ωστόσο, αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί είναι η φθορά του πρωθυπουργού διαχρονικά και η μικρή άνοδος του κ. Τσίπρα.

Τέλος, αναφορικά με τις λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τα συναισθήματα των Ελλήνων, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB χαρακτηρίζει «λάβα έτοιμη να εκραγεί» την οργή του κόσμου, μιας και σύμφωνα με την έρευνα οι λέξεις οργή, φόβος και παραίτηση/απογοήτευση είναι αυτές που κυριαρχούν

«Επιταχυνόμενη οργή απώλειας ελπίδας». Αυτό είναι το συμπέρασμα του κ. Δημήτρη Μαύρου από τις Τάσεις της MRB που δημοσιεύτηκαν σήμερα (15/12) και ο ίδιος αναλύει στο Newsbomb.gr και τη Όλγα Τρέμη.

Δείτε όλη την ανάλυση του κ. Δημήτρη Μαύρου: