ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μικρά οινοποιεία που φτιάχνουν μεγάλα κρασιά!

Μικρά οινοποιεία που φτιάχνουν μεγάλα κρασιά!

Εντοπιότητα, βιωσιμότητα, φυτικά πιάτα, ευέλικτη διατροφή, health conscious επιλογές.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές διατροφικές τάσεις που ξεχώρισαν το 2020 και στις οποίες στραφήκαμε περισσότερο κατά την ιδιαίτερη περίοδο που πέρασε.

Η μεγάλη «νικήτρια» των περασμένων μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων μείναμε σπίτι, ήταν αναμφίβολα η μαγειρική στην κουζίνα. Η πλειονότητα των καταναλωτών αξιοποίησε τις πολλές «κενές» ώρες στο σπίτι, ανακαλύπτοντας νέα γαστρονομικά «μονοπάτια» και εντρυφώντας στις νέες τάσεις στο φαγητό και φυσικά, την οινοποιεία.

Μία από τις νέες τάσεις στο φαγητό και το ποτό, λοιπόν, που όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κυριαρχήσει και τα επόμενα χρόνια και αποκτά συνεχώς όλο και πιο μεγάλη δυναμική, είναι εκείνη που σχετίζεται με την εντοπιότητα.

Ο τόπος προέλευσης και η βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο

Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά στο φαγητό και το κρασί, φαίνεται πως όλο και περισσότεροι είναι οι καταναλωτές οι οποίοι επιλέγουν να αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ προϊόντα τοπικής παραγωγής.

Πράγματι, με γνώμονα την υιοθέτηση μιας περισσότερο υγιεινής, ισορροπημένης, αλλά και γευστικά και ποιοτικά ανώτερης διατροφής, πλέον θέλουμε τα τρόφιμα και τα ποτά που απολαμβάνουμε, να τα επιλέγουμε με βάση τον τόπο προέλευσής τους και την ελληνικότητά τους. Αυτό μας δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να γευόμαστε κάθε ξεχωριστή ποικιλία από πολλές και διαφορετικές περιοχές του τόπου μας, χωρίς να χρειάζεται να… ταξιδεύουμε. Με λίγα λόγια, θέλουμε να μπορούμε να έχουμε επιλογές που έρχονται κατευθείαν από τη φάρμα και εκλεκτά κρασιά από τα μικρά, οικογενειακά οινοποιεία της Ελλάδας, τα οποία να μπορούμε να βρούμε στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας.

Το κομμάτι της βιωσιμότητας σε ό,τι αφορά τη διατροφή, βέβαια, είναι εξίσου σημαντικό για πολλούς καταναλωτές σήμερα. Διότι εκτός από πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και έμφαση στην εντοπιότητα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αποζητούν προϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Και όπως είναι γνωστό, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει μεταξύ άλλων, προστασία του περιβάλλοντος, μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα και στήριξη των τοπικών προϊόντων που παράγονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, γίνεται ακόμη πιο έντονη η ανάγκη στήριξης των τοπικών παραγωγών.

Το παράδειγμα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ)

Πόσο εύκολο είναι όμως ένα τέτοιο προϊόν να… φτάσει στο τραπέζι μας; Το παράδειγμα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, είναι σίγουρα ενδεικτικό.

Ο ΣΜΟΕ αποτελείται από 50 μικρά, οικογενειακά οινοποιεία από κάθε γωνιά της χώρας μας. Χαλκιδική, Αμύνταιο Φλώρινας, Λάρισα, Εύβοια, Κεφαλονιά, Καβάλα, Κόρινθος, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Νεμέα, Ζάκυνθος και Δράμα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες βρίσκονται οι οινοποιοί του Συνδέσμου.

Καθένας από τους οινοποιούς του ΣΜΟΕ, λοιπόν, αξιοποιεί τις πιο εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών και τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του, για να παράγει μοναδικές ποικιλίες κρασιού και να βάζει σε κάθε μπουκάλι τη γεύση και τα αρώματα του τόπου μας. Ασύρτικο, Ξυνόμαυρο, Βραδιανό, Κρασάτο, Μοσχατέλλα, Chardonnay, Μαυροδάφνη, Τσαούσι, Ροδίτης, Λημνιώνα, Μαλαγουζιά, Βοστιλίδι, Σταυρωτό, Muscat Blanc, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc. Οι ποικιλίες είναι πολλές.

Τα μικρά οινοποιεία που μας φέρνουν «μεγάλα» κρασιά στο ποτήρι μας!

Δεκατρία από αυτά τα μικρά οινοποιεία της Ελλάδας, λοιπόν, που παράγουν «μεγάλα» και σπάνια κρασιά, βρίσκονται πλέον πιο κοντά στο τραπέζι μας, και συγκεκριμένα σε επιλεγμένα καταστήματα της ΑΒ.

Χάρη επομένως στη συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος -η οποία αξίζει να σημειωθεί πως έλαβε χώρα σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τις μικρές επιχειρήσεις- ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει «θησαυρούς» της τέχνης της οινοποιείας στο… ράφι και να δοκιμάσει εκλεκτές γεύσεις και αρώματα του τόπου μας.

Εδώ ακριβώς έρχεται και η σημασία της στήριξης των τοπικών παραγωγών. Το γεγονός ότι σε ειδικά stands σε συνολικά 21 επιλεγμένα καταστήματα ΑΒ μπορούμε να βρούμε τις γεύσεις του τόπου μας, δίνει μία πιο ποιοτική διάσταση στις επισκέψεις μας στο σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα όμως, αναβαθμίζει γευστικά και το μενού μας. Πώς; Αρκεί να αναλογιστούμε ότι κάθε οινοποιείο του ΣΜΟΕ, ανταποκρίνεται στα αυστηρά κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί η ΑΒ και αποτελούν μια αυθεντική αποτύπωση της ελληνικής γης.

Μεγάλη σημασία έχει, βέβαια, και το ότι τα μικρά οινοποιεία της χώρας μας, έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν τα εκλεκτά κρασιά τους να φτάνουν σε κάθε σπίτι. Όλα αυτά έρχονται στα ράφια της ΑΒ κατευθείαν από το Οινοποιείο ​Ντούγκος στη Λάρισα, το Οινοποιείο ​Αμπελοείς στην Καβάλα, το Οινοποιείο Φοίβος στην Κεφαλλονιά, το Κτήμα Καρανίκα στο Αμύνταιο Φλώρινας, το Οινοποιείο Πετραλώνων στη Χαλκιδική, το Οινοποιείο Βρυνιώτης στην Εύβοια, το Κτήμα Παπαργυρίου στην Κόρινθο, το Κτήμα Φλόριαν στη Θεσσαλονίκη, τους Οίνους Αδάμ στη Θεσσαλονίκη, το Οινοποιείο Αϊβαλής στη Νεμέα, το Κτήμα Γράμψα στη Ζάκυνθο και το Οινοποιείο ​Μιχαηλίδη στη Δράμα.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να στηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς για να έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα τα εκλεκτά, τοπικά προϊόντα που μας «ταξιδεύουν» με τις γεύσεις και τα αρώματά τους σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά στις διατροφικές τάσεις της νέας δεκαετίας, η εντοπιότητα και η βιωσιμότητα θα βρεθούν στην «κορυφή» της λίστας και όπως όλα δείχνουν, έχουν ήδη καταφέρει να «κερδίσουν» τους… ουρανίσκους των σύγχρονων καταναλωτών.