ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητας στον πυρήνα του INVENT-ICT

Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητας στον πυρήνα του INVENT-ICT

Η δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών μέσω της Πράσινης Συμφωνίας ώστε η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 (Green Deal) έχει σηματοδοτήσει τον τελευταίο χρόνο μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των χωρών και των αγορών τους, ο οποίος επιταχύνεται από την πανδημία, η ουσιαστική εξέλιξη της πράσινης οικονομίας και η ενεργειακή μετάβαση σε μια εποχή με μηδενικούς ρύπους αναδεικνύονται ως οι βασικές προτεραιότητες όχι μόνο της Ε.Ε, αλλά και της χώρα μας. Ως εκ τούτου, εκτός από τις απαραίτητες πολιτικές παρεμβάσεις που θα θέσουν το στρατηγικό πλαίσιο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, απαιτείται και η σύγχρονη παραγωγή γνώσης που θα απαντάει στις προκλήσεις του καιρού.

Το ζήτημα λοιπόν είναι πώς η καινοτόμα γνώση θα συνδεθεί αποτελεσματικά με την αγορά και θα μετουσιωθεί σε μια βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα. Το πρόγραμμα Invent-ICT, η πρωτοβουλία του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και των Industry Disruptors Game Changers, το οποίο σχεδίασαν και υλοποιούν με την αρωγή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, έχει ακριβώς αυτό στόχο: να αναπτύξει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και να φέρει μια φρέσκια γενιά τεχνολογικής ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων και βιώσιμων επιχειρήσεων. Μάλιστα, στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας, το βασικό ευρωπαϊκό διακύβευμα της πράσινης οικονομίας απασχολεί την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Η βιώσιμη ανάπτυξη

Για παράδειγμα, η Airbots Agritech, η οποία προσεγγίζει την αγροτική παραγωγή με λύσεις υψηλής τεχνολογίας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και περιορίζοντας το κόστος της. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, drones, IoT και μηχανική μάθηση καθορίζει και αυτοματοποιεί την άρδευση και τις υπόλοιπες αγροτικές εργασίες, διευκολύνοντας τους αγρότες και τους γεωπόνους. «Η αυτοματοποίηση των αγροτικών εργασιών με χρήση υψηλής τεχνολογίας αυξάνει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, μειώνει το κόστος και φυσικά περιορίζει το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών. Η δική μας εφαρμογή στοχεύει παράλληλα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η οποία αναβαθμίζει τις καλλιέργειες και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί ο κ. Θεόδωρος Ποτήρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης, κινείται και η φιλοσοφία της Scientia Maris, η οποία αναπτύσσει λογισμικά που είναι απαραίτητα στους μηχανικούς για να σχεδιάζουν βιώσιμα έργα στο θαλάσσιο περιβάλλον, στους ερευνητές που ασχολούνται με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και στις κρατικές αρχές για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώης και τη βέλτιση λειτουργία των λιμένων. Ο κ. Μιχάλης Χονδρός της νεοφυούς επιχείρησης, λέει για τη φετινή συμμετοχή του στο Invent – ICT, «το πρόγραμμα είναι σημαντικός αρωγός της προσπάθειάς μας, καθώς έχουμε βρει συνεργάτες για την περαιτέρω ανάπτυξη των λογισμικών και εξειδικευμένους συμβούλους για τον σχεδιασμό των επόμενων επιχειρηματικών μας δράσεων».

Η ενεργειακή μετάβαση

Άλλη μια μεγάλη κατηγορία νεοφυών επιχειρήσεων που συμμετέχουν αυτή τη χρονιά στο Invent-ICT είναι εκείνες που ασχολούνται με ενεργειακά ζητήματα, όπως η Voltage Stability Monitoring Tools. Η start up δραστηριοποιείται στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναλύοντας και ερευνώντας θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία, την προστασία και την ευστάθεια των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΕ). Στόχος της είναι η ανάπτυξη μεθόδων και αλγόριθμων προστασίας και ανάλυσης της ευστάθειας των ΣΗΕ υπό το πρίσμα των σύγχρονων αναγκών, για παράδειγμα λειτουργία κάτω από μη προβλέψιμες συνθήκες λόγω μαζικής ένταξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από την άλλη, η ψηφιακή πλατφόρμα Keyonic της JoyFoundry ασχολείται με την έξυπνη διαχείριση πολλαπλών υποδομών και την παρακολούθηση έξυπνων πόλεων. Μέσω της πλατφόρμας ο χρήστης μπορεί να έχει την πλήρη διαχείριση του φωτισμού, κλιματισμού, θέρμανσης, έξυπνης πρόσβασης καθώς και άλλων έξυπνων συσκευών ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η πλατφόρμα μπορεί πολύ εύκολα να παραμετροποιηθεί και να υποστηρίξει πολλά πρωτόκολλα της παγκόσμιας αγοράς ενώ ταυτόχρονα είναι σε θέση να διαχειριστεί πολλαπλές κτιριακές υποδομές και κτιριακούς χώρους ταυτόχρονα. Ο κ. Ιωάννης Ραυτόπουλος εξηγεί πως «Το Invent-ICT είναι για εμάς μια μοναδική ευκαιρία να ωριμάσουμε επιχειρηματικά, καθώς λαμβάνουμε πολύτιμη γνώση μέσω των σεμιναρίων για να απαντήσουμε σε βασικά λειτουργικά ζητήματα μιας επιχείρησης. Επίσης, αποκτούμε πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δικτυωνόμαστε με την αγορά».