ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς το οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι γίνεται ένα γευστικό «οδοιπορικό» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Πώς το οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι γίνεται ένα γευστικό «οδοιπορικό» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Το φετινό Πάσχα θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα αισιόδοξο διάλειμμα από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Ακόμη και αν δεν ταξιδέψουμε στους αγαπημένους μας επαρχιακούς προορισμούς, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε για λίγο από τη ρουτίνα της νέας καθημερινότητας, για να βρεθούμε ξανά γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι και λαμβάνοντας υπόψη μας τις εισηγήσεις των ειδικών, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να δώσουμε στο Πάσχα τη λαμπρότητα και τη γεύση που του αναλογεί!

Ομολογουμένως, οι περισσότεροι από εμάς θα επιθυμούσαμε οι εορτασμοί να μας έβρισκαν κάπου στην επαρχία, απολαμβάνοντας την παρέα των κοντινών μας προσώπων μαζί με ντόπια εδέσματα της περιοχής. Παρόλα αυτά, εφόσον οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν επιτρέπονται για τις γιορτές, εμείς μπορούμε να ανακαλύψουμε εναλλακτικούς τρόπους για να «ταξιδέψουμε». Πώς θα τα καταφέρουμε; Στρώνοντας ένα «πλούσιο» γιορτινό τραπέζι για λίγους και καλούς και συμπεριλαμβάνοντας στο πασχαλινό μενού μας εκλεκτές αλμυρές και γλυκές γεύσεις του τόπου μας, οι οποίες θα φέρουν την εντοπιότητα και την παράδοση στα σπίτια μας.

Συνεπώς, αυτό που θα χρειαστεί να κάνουμε φέτος για να πραγματοποιήσουμε ένα γευστικό ταξίδι σε κάθε μακρινή γωνιά της χώρας μας, είναι να μετατρέψουμε τα γεύματά μας σε μία απολαυστική εμπειρία, μέσα από την οποία θα διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες και θα εξερευνήσουμε νέα γαστρονομικά «μονοπάτια» εντός Ελλάδας. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε δημιουργήσει έναν πασχαλινό οδηγό από προτάσεις, συμβουλές και προϊόντα υψηλής ποιότητας, ο οποίος θα μας δώσει έμπνευση για να διαμορφώσουμε ένα εορταστικό γεύμα από αυθεντικές Γεύσεις Ελλάδας!

Από τη Μακεδονία μέχρι την ορεινή Μάνη το μενού μας έχει άρωμα ελληνικό

Πριν προχωρήσουμε στις προτάσεις σχετικά με το εορταστικό γεύμα της Λαμπρής, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τις γεύσεις και τα αρώματα που θα μας συντροφεύουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Ακριβώς επειδή η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την «κορύφωση» της Σαρακοστής, καλό θα ήταν να της δώσουμε μία πιο ξεχωριστή και αυθεντική γεύση, επενδύοντας σε ιδιαίτερες και πρωτότυπες σαρακοστιανές συνταγές και επιλέγοντας αγνά υλικά, όπως οι φακές φαρσάλων για λίγο πιο… gourmet λαδερά ή το εύγεστο, θρεπτικό ρύζι μπόνετ που παράγεται στη Μακεδονία.

Εξαιρετικές επιλογές είναι και η πάστα ελιάς από τη Χαλκιδική, η πάστα ελιάς Καλαμών από την Καλαμάτα και οι πράσινες γεμιστές ελιές με κόκκινη πιπεριά ή αμύγδαλο, τις οποίες μπορούμε να συνδυάσουμε με τα τραγανά παξιμάδια Κυθήρων ολικής άλεσης σε ένα «πλούσιο» πλατώ! Όσο για τα σαρακοστιανά πρωινά, επιλέγοντας ντόπιες γεύσεις, όπως το αγνό Μέλι από τη Μάνη, το γευστικό Ταχίνι με μέλι από τη Λάρισα και τις πεντανόστιμες μαρμελάδες, Μανταρίνι από τη Χίο και Πορτοκάλι από την Αργολίδα, κάθε πρωί θα πραγματοποιούμε μία γευστική «διαδρομή» σε διαφορετικές γωνιές του τόπου μας. Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα ανακαλύψουμε επισκεπτόμενοι στο site της AB την ειδικά διαμορφωμένη σελίδα ή σε κάποιο από τα φυσικά καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, δηλαδή το σημείο εκκίνησης για ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην ελληνική παράδοση!

Προετοιμάζοντας τους καλεσμένους για ένα γευστικό «οδοιπορικό» στην Ελλάδα

Για να προετοιμάσουμε το εορταστικό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα, είναι απαραίτητο να έχουμε στο μυαλό μας πως πρόκειται για μία «ιεροτελεστία», η οποία ξεκινά νωρίς το μεσημέρι και διαρκεί μέχρι αργά το απόγευμα, όταν οι καλεσμένοι έχουν πλέον χορτάσει και τσιμπολογούν από τα πιάτα που υπάρχουν στο τραπέζι, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους και ανταλλάσσοντας ευχές. Συνεπώς, μπορεί το κρέας να έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στο πασχαλινό μενού, όμως οι μεζέδες και τα ορεκτικά είναι αυτά που θα προετοιμάσουν τους παρευρισκόμενους και θα τους ανοίξουν την όρεξη από νωρίς, για το λουκούλλειο γεύμα που τους περιμένει.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να δημιουργήσουμε διαφορετικές πιατέλες ορεκτικών με γαστρονομικές «πινελιές» από κάθε μέρος της Ελλάδας;

Ξεκινώντας από την πιατέλα των τυριών που συνοδεύει άψογα το κρασί ή τη μπύρα μας, μπορούμε να προσθέσουμε το γραβιεράκι 8μηνης ωρίμασης από τα Τζουμέρκα εμπλουτισμένο με κόκκους μαύρου και πράσινου πιπεριού ή την κλασική γραβιέρα Κρήτης, η οποία έχει παλαιωθεί σε σπηλιά για 24 μήνες, ενώ διαθέτει μία μεστή, «πλούσια» γεύση και μακρά επίγευση. Όσο για τους πιο… τολμηρούς γευσιγνώστες, υπάρχει και το λαχταριστό πεκορίνο Σουλίου 15μηνης ωρίμασης από παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα, 100% ελληνικής προέλευσης, το οποίο είναι κατάλληλο για να φτιάξουμε ένα ζουμερό σαγανάκι.

Καθώς θα περιμένουμε να ψηθεί το κρέας μας, μπορούμε να πάρουμε μία μικρή γεύση για το τι θα ακολουθήσει, δημιουργώντας μία ακόμη πιατέλα με κρεατικά, στην οποία θα συμπεριλάβουμε λίγα κομμάτια από τα καλούδια που υπάρχουν στη σούβλα ή τον φούρνο και μερικά επιπλέον εδέσματα, τα οποία θα μας οδηγήσουν από το Μέτσοβο στη Μάνη και από εκεί στην Κρήτη! Ποια είναι αυτά; Τα λουκάνικα Μετσόβου από φρέσκο πρόβειο, βοδινό και χοιρινό κρέας και τα πεντανόστιμα μανιάτικα καπνιστά λουκάνικα από νωπό χοιρινό κρέας και πορτοκάλι. Ωστόσο, για να «απογειώσουμε» την πιατέλα μας, δεν γίνεται να λείπει το κρητικό απάκι κοτόπουλο από κομματάκια φιλέτου στήθος κοτόπουλου, το οποίο είναι μαριναρισμένο παραδοσιακά σε συνταγή από αρωματικά φυτά Κρήτης και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καπνισμένο σε ξύλα οξιάς!

Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και απολαμβάνουμε τα πιο εκλεκτά ελληνικά ποτά

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως για να απολαύσουμε στο έπακρο το πασχαλινό τραπέζι, τα ποτά που θα συμπεριλάβουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο. Διότι η μπύρα ή το κρασί που θα επιλέξουμε για να συνοδεύσουμε το γεύμα μας, είναι αυτά που θα αναδείξουν με αναπάντεχο τρόπο, τις εκλεκτές γεύσεις, τα μοναδικά αρώματα και τα αγνά ελληνικά υλικά που υπάρχουν στα πιάτα μας. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να είμαστε λίγο πιο επιλεκτικοί, ξεχωρίζοντας τις ετικέτες που θα «ανεβάσουν» το επίπεδο της απόλαυσης και της γεύσης στο τραπέζι.

Για όσους προτιμούν την μπύρα, η μεστή υφή και η γλυκόπιοτη γεύση της «ξανθιάς» ελληνικής μπύρα ZYTHIA Lager είναι ό,τι πρέπει για ένα ανοιξιάτικο πασχαλινό τραπέζι, ενώ μπορούμε να την προμηθευτούμε σε μία εξάδα των 330ml ή σε μία τετράδα των 500ml. Εναλλακτικά, για τους λάτρεις του κρασιού, ο λευκός και ο ερυθρός οίνος ΣΚΟΥΡΑΣ άκρες από τη Νεμέα, διαθέτει «νότες» φρέσκων λουλουδιών, φρούτων και βοτάνων και θα αποτελέσει τον κατάλληλο «συνοδοιπόρο» για ένα «ταξίδι» στα γαστρονομικά μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου.

Extra tip: Φυσικά, από το γιορτινό τραπέζι δεν γίνεται να λείπει το επιδόρπιο, δηλαδή το παραδοσιακό τσουρέκι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα. Για να είμαστε σίγουροι πως έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή, το τσουρέκι με γέμιση πραλίνας ή και σκέτο για όσους προτιμούν την κλασική εκδοχή του, από τη Θεσσαλονίκη, είναι η αυθεντική, χειροποίητη συνταγή, που αξίζει οπωσδήποτε μία θέση στο γιορτινό μενού μας!

Κλείνοντας, ακόμη και αν το φετινό Πάσχα μας βρίσκει για μία ακόμη χρονιά στην πόλη, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ένα νοητό «ταξίδι» στις Γεύσεις Ελλάδας, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να επισκεφτούμε τα φυσικά καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος ή την ειδικά διαμορφωμένη σελίδα στο site της AB.