ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Θα δούμε τη Mytilineos να αλλάζει κατηγορία

Μυτιληναίος: Θα δούμε τη Mytilineos να αλλάζει κατηγορία

Την πεποίθησή του ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε την Mytilineos να αλλάζει κατηγορία εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μιλώντας σε αναλυτές, ο κ. Μυτιληναίος παρουσίασε τους άξονες που η Mytilineos καταγράφει σημαντική ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαν αναφερθεί κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της εταιρείας για διπλασιασμό των μεγεθών μέσα στο 2022.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος η ανάπτυξη αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα από λελογισμένες κινήσεις χωρίς να αναληφθούν ρίσκα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ρευστότητα της εταιρείας ή τη δυνατότητα εξαιρετικά χαμηλότοκου δανεισμού.

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, αυτή τη στιγμή έχουν επιτευχθεί εξαιρετικές συνέργειες ανάμεσα στους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας (ενέργεια, μεταλλουργία και κατασκευές), γεγονός που ήταν και το μεγάλο ζητούμενο μετά το μετασχηματισμό του 2017. Έτσι σήμερα και οι τρεις τομείς καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακος.

Ειδικά όσον αφορά τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Mytilineos δραστηριοποιείται σε 32 χώρες έχοντας δικά της γραφεία σε 12 από αυτές. Ειδικά στο εξωτερικό λειτουργεί με το μοντέλο BOT (Build, Operate Trade) που αποδεικνύεται εξαιρετικά προσοδοφόρο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα και την Ιταλία, είναι ανοικτός σε ενδεχόμενη πώληση για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, εφόσον εξασφαλιστεί ικανοποιητικό τίμημα.

Ως προς τις νέες επενδύσεις, αυτή τη στιγμή προχωράνε έργα της τάξης των 775MW στην Ελλάδα με το συνολικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο να ξεπερνά τα 4Gigawatt. Από αυτά το 50% είναι σε ώριμο στάδιο, ενώ πάνω από 500MW είναι σε φάση παραγωγής
Αντίστοιχα, το νέο εργοστάσιο CCGT τείνει προς την ολοκλήρωσή του και παρά την πανδημία το χρονοδιάγραμμα τηρείται κανονικά. Σύμφωνα με αυτό θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία πριν το τέλος του έτους και εμπορική λειτουργία του χρόνου το καλοκαίρι ενώ θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτής της κατηγορίας στην Ευρώπη.

Ως προς την μεταλλουργία, εξαιρετικά ευνοϊκές είναι οι τάσεις στον τομέα, ενώ κομβικός είναι ο ρόλος του αλουμινίου στην ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα, μιλώντας προς τους αναλυτές, τα στελέχη της Mytilineos έκαναν λόγο για διπλό όφελος από το αλουμίνιο. Αφενός στην προσφορά η Κίνα φτάνει στα όρια της παραγωγής της που είναι τα 45 εκατομμύρια τόνοι και πέρα από αυτό δεν παράγει νέο αλουμίνιο, αλλά μόνο αντικαθιστά υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Και αφετέρου, η χρήση του μετάλλου αυξάνεται και σε νέες και σε ήδη υπάρχουσες εφαρμογές γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε μια δεκαετία υψηλής ζήτησης και χαμηλής προσφοράς για το αλουμίνιο.

Σε αυτό το περιβάλλον η Mytilineos έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς είναι καθετοποιημένη βιομηχανία σε πρώτες ύλες και παραγωγή ενώ ταυτόχρονα είναι κοντά στη λήψη στρατηγικής απόφασης για να διπλασιαστεί η παραγωγή του ανακυκλούμενου αλουμινίου, από 60.000 τόνους σε 120.000 τόνους.

Τέλος, πολύ μεγάλη συνεισφορά στην επίδοση της εταιρείας φέρνουν τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης (της πρώην ΜΕΤΚΑ) καθώς αποτελούν σαφή προσανατολισμό του συγκεκριμένου κλάδου, τόσο εντός όσο και κυρίως εκτός Ελλάδος.
Μάλιστα, όλα τα παραπάνω, πέρα από την αύξηση των οικονομικών μεγεθών, φέρνουν και νέες θέσεις εργασίας καθώς ήδη πραγματοποιούνται αρκετές προσλήψεις στην εταιρεία και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το προσεχές χρονικό διάστημα.