ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς μπορείς να προστατεύσεις το δάσος;

Πώς μπορείς να προστατεύσεις το δάσος;

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να βάλεις το δικό σου λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος, με μικρές, καθημερινές πράξεις

Το δάσος είναι ζωή. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κάτι στο οποίο πρέπει να δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα, καθώς η φύση, τα δέντρα και το δάσος, αποτελούν πηγές ζωής, αλλά και το απόλυτο καταφύγιο όλων μας.

Το δάσος είναι πηγή οξυγόνου, καθαρίζει τον αέρα, φροντίζει ώστε να μας προστατεύει από ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και έχει την ιδιότητα να συγκρατεί καιρικά φαινόμενα, όπως ανέμους και πλημμύρες. Επιπλέον, μας παρέχει τροφή και ξυλεία, ενώ έχει θετική επίδραση και στην ψυχολογία μας, χαλαρώνοντάς μας με μία απόδραση σε αυτό και διώχνοντας την ένταση που μπορεί να φέρνει η ζωή σε μία μεγαλούπολη.

Πώς μπορεί όμως, ο καθένας να προστατεύσει το δάσος; Δίνουμε τη σημασία που πρέπει σε μικρές καθημερινές πράξεις, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες, ώστε να αποφευχθούν καταστροφές που μπορεί να στοιχίσουν ακριβά; Μπορείς να δώσεις απαντήσεις μόνος σου στις παρακάτω ερωτήσεις και να σκεφτείς πώς μπορείς να προστατεύσεις και εσύ το δάσος με μερικές απλές κινήσεις.

Κάνεις οικονομία στο χαρτί;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατεύσεις το δάσος και το περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βρίσκεται μέσα σου και σε κάθε κίνηση της καθημερινότητάς σου. Αρχικά, κάτι σημαντικό είναι να κάνεις οικονομία στο χαρτί. Μήπως τελικά, χωρίς να το καταλαβαίνεις, κάνεις κακό στο περιβάλλον; Ζούμε σε μία εποχή που οι εκτυπώσεις δεν είναι και τόσο απαραίτητες, έτσι το πιο απλό είναι να είσαι όσο το δυνατόν πιο «paperless» στο γραφείο. Στείλε με e-mail ή ανέβασε στο cloud εκείνο το κείμενο που θέλεις να ελέγξει ο συνάδελφός σου, χρησιμοποίησε εφαρμογές και apps στο κινητό σου για να καταχωρείς έσοδα, έξοδα, ραντεβού και λοιπές υποχρεώσεις και ξέχνα τα σημειωματάρια και τα λοιπά χαρτιά για πάντα. Μπορείς ακόμη να ζητήσεις να παίρνεις σε ηλεκτρονική μορφή τους λογαριασμούς στο σπίτι σου, αλλά και να περιορίσεις στο απολύτως απαραίτητο τη χρήση χαρτοπετσετών και χαρτιού κουζίνας, προτιμώντας υφασμάτινες πετσέτες που θα πλένεις στο πλυντήριο.

Είσαι προσεκτικός εκδρομέας;

Πέρα από την καθημερινότητα και τη σπατάλη χαρτιού, βέβαια, πρέπει να σκεφτείς πόσο πολύ προσέχεις σε μία απόδραση στη φύση και στο δάσος. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους η μάστιγα των πυρκαγιών καταστρέφει τα δάση, πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά ώστε να μην προκαλέσεις, έστω και άθελά σου, μία ανεπανόρθωτη καταστροφή. Μην πετάς ποτέ αναμμένα, αλλά ούτε και σβησμένα τσιγάρα στο δάσος, απόφευγε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά και μην χρησιμοποιείς υπαίθριες ψησταριές σε δάση ή σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Φρόντισε ακόμη εσύ και η παρέα σου να σέβεστε το περιβάλλον σε κάθε επίσκεψή σας στη φύση. Μην κόβετε φυτά και δέντρα από το δάσος χωρίς σημαντικό λόγο, χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερα πλαστικά και μαζέψτε τα σκουπίδια σας φεύγοντας από το σημείο. Άφησε το αυτοκίνητο μακριά από το δάσος, ώστε να μην ενοχλήσεις τα ζώα, αλλά και να μην βλάψεις με οποιονδήποτε τρόπο τη χλωρίδα.

Έχεις σκεφτείς να γίνεις εθελοντής;

Τι άλλο μπορείς να κάνεις όμως, για να προστατεύσεις το δάσος; Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνεις εθελοντής σε κάποια περιπολία σε δάση για την προστασία από πυρκαγιές (ειδικά το καλοκαίρι) ή σε κάποια δράση καθαρισμού ή ακόμη και σε κάποιο πρόγραμμα αναδάσωσης; Σημείωσε, βέβαια, ότι το τελευταίο πρέπει να γίνεται πάντα με τη βοήθεια οργανισμών και φορέων που γνωρίζουν πώς ακριβώς πρέπει να φυτευτούν νέα δέντρα, σε ποια σημεία και πότε. Οργανώσεις όπως η We4All στη χώρα μας φροντίζουν να αναλαμβάνουν δράσεις αναδάσωσης ή δεντροφύτευσης, όπου είναι απαραίτητο, καθώς και ακόμη περισσότερα (για παράδειγμα, πότισμα και φροντίδα δέντρων, καθαρισμό ακτών και θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά.) και μπορούν να σου δώσουν την καθοδήγηση που χρειάζεσαι για να βοηθήσεις ενεργά ως εθελοντής.

Δώσε την προτεραιότητά σου στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος

Η προστασία των δασών και του περιβάλλοντος είναι κάτι που πρέπει να σκέφτεσαι κάθε στιγμή, ακόμη και στην καθημερινότητά σου. Μπορείς, λοιπόν, να σκέφτεσαι οικολογικά ακόμη και τη στιγμή που κάνεις αίτηση για τη νέα σου πιστωτική κάρτα. Η Eurobank, η μοναδική ελληνική τράπεζα που συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία της Mastercard για την προστασία του περιβάλλοντος, «Priceless Planet Coalition», σου προσφέρει τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσεις και να χρησιμοποιήσεις πιστωτικές κάρτες Eurobank Mastercard με οικολογικό αποτύπωμα.

Με κάθε νέα έκδοση πιστωτικής κάρτας Eurobank Mastercard, για αιτήσεις έως και 15/3, μάλιστα, φυτεύεις 5 δέντρα στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσω της We4All και της πρωτοβουλίας Priceless Planet Coalition της Mastercard. Παράλληλα, για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιείς χρησιμοποιώντας τη νέα σου κάρτα, έως και 22/4, κερδίζεις διπλάσια ευρώ €πιστροφή στις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα επιχειρήσεις.

Μπορείς να αποκτήσεις την πιστωτική κάρτα Eurobank Mastercard που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες, με τον τρόπο που επιθυμείς: Από το e-Banking, καλώντας στο 2119904400, ή κλείνοντας ραντεβού στο κατάστημα Eurobank που σε εξυπηρετεί μέσω της υπηρεσίας Ραντεβού στο κατάστημα. Οι κάρτες που θα συμμετέχουν στην ενέργεια είναι οι Mastercard πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο €πιστροφή: Mastercard Classic, Mastercard Gold, Cosmote World Mastercard, Premium Club Platinum Mastercard, Euroline style Mastercard.