ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συρρίκνωση των ζημιών της ελληνικής βιομηχανίας το 2014

Συρρίκνωση των ζημιών της ελληνικής βιομηχανίας το 2014

Συρρίκνωση των ζημιών της ελληνικής βιομηχανίας το 2014, περίπου κατά 70%, προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα 880 βιομηχανικών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν ισολογισμό χρήσης 2014 έως τις 7 Ιουνίου 2015 και αντιπροσωπεύουν περί τα δύο τρίτα των πωλήσεων και το 50% του ενεργητικού όλων των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το www.inr.gr, οι βιομηχανίες αυτές, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους, το περασμένο έτος είχαν συνολικές πωλήσεις 32 δισ. ευρώ και τελικές ζημιές μετά την πρόβλεψη για φόρους 251 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 859 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένες κατά 71%.
Παρόλο που το ύψος των ζημιών θα είναι σαφώς μεγαλύτερο όταν προσμετρηθούν τα αποτελέσματα και των λοιπών εταιρειών του τομέα, προκύπτει με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι η ελληνική βιομηχανία περιόρισε δραστικά τις ζημιές της το 2014.
Από το σύνολο των 880 επιχειρήσεων, όπως αναφέρει το www.inr.gr, το 58,7%, δηλαδή 517, ήταν κερδοφόρες, με κέρδη 0,75 δισ. ευρώ μετά την πρόβλεψη για φόρους. Αντιθέτως, το υπόλοιπο 41,3% των εξεταζόμενων επιχειρήσεων, δηλαδή 363, ήταν ζημιογόνες, με ζημιές 1 δισ. ευρώ μετά την πρόβλεψη για φόρους. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων βελτιώθηκε, αλλά παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων του βιομηχανικού τομέα το 2014, σε σύγκριση με το 2013, σε απόλυτα μεγέθη είναι ακόμη μεγαλύτερη αν εξαιρεθούν οι δυο μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου, τα οικονομικά αποτελέσματα των οποίων (ζημιές 400 εκατ. ευρώ) επλήγησαν από την υποτίμηση των αποθεμάτων τους στο τέλος της χρήσης, εξαιτίας της απότομης πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου.
Οι 880 εταιρείες εμφανίζουν μειωμένες κατά 1% πωλήσεις και βελτιωμένα κατά 19% κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 1,1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω απουσίας μεγάλων απομειώσεων ενεργητικού που είχαν επιβαρύνει τα αντίστοιχα αποτελέσματα τη χρήση 2013. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους μετά την πρόβλεψη για φόρους:
- 415 επιχειρήσεις (47,2% του συνόλου), οι οποίες ήταν κερδοφόρες, παρέμειναν κερδοφόρες πραγματοποιώντας καθαρά κέρδη ύψους 573,1 εκατ. ευρώ έναντι 452,2 εκατ. ευρώ το 2013, αυξημένα κατά 120,9 εκατ. ευρώ.
- 83 επιχειρήσεις (9,4%), οι οποίες ήταν κερδοφόρες με κέρδη 29,6 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν ζημιές 111,6 εκατ. ευρώ, με συνολικές απώλειες 141,2 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αντιστοιχεί στις ζημιές της μίας εκ των δύο βιομηχανιών πετρελαίου.
- 280 επιχειρήσεις (31,8%), οι οποίες ήταν ζημιογόνες, παρέμειναν ζημιογόνες πραγματοποιώντας ζημιές 895,2 εκατ. ευρώ έναντι 1,12 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 230,4 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος των ζημιών να αντιστοιχεί στις ζημιές της μεγαλύτερης βιομηχανίας πετρελαίου.
- 102 επιχειρήσεις (11,6%), οι οποίες ήταν ζημιογόνες με ζημιές 214,8 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν κέρδη της τάξεως των 182,6 εκατ. ευρώ, με συνολική ωφέλεια 397,4 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αντιστοιχεί σε κέρδη εταιρειών που είχαν υψηλά έσοδα συμμετοχών.
Εξαιρουμένων των δυο διυλιστηρίων πετρελαίου προκύπτει αύξηση των πωλήσεων κατά 2% και βελτίωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 47%, λόγω διεύρυνσης του περιθωρίου μεικτού κέρδους και χαμηλότερων απομειώσεων ενεργητικού και αποσβέσεων.
Οι επιχειρήσεις που αύξησαν τις πωλήσεις τους είναι 455 (51,7%), καθώς οι υπόλοιπες 425 (48,3%) είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται. Συγχρόνως, βελτίωση των καθαρών αποτελεσμάτων μετά την πρόβλεψη για φόρους (κερδών/ζημιών) παρουσιάζουν περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (515, δηλαδή το 58,5% του συνόλου). Βελτίωση όμως της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης επιτεύχθηκε μόνο από το 48,1% των επιχειρήσεων (423 από τις 880). Καθώς συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης των λειτουργικών περιθωρίων κέρδους με αργούς ρυθμούς, βελτίωσαν τους συντελεστές του μεικτού κέρδους 530 εταιρείες (60,2%) και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 487 (55,3%).
Σύμφωνα με το www.inr.gr, η συρρίκνωση των ζημιών της ελληνικής βιομηχανίας το 2014 αντανακλά τις πρωτοβουλίες οδυνηρής αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και προσαρμογής τους στα νέα οικονομικά δεδομένα. Δεν συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης του τομέα. Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και άλλων οφειλών μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων, φαίνεται ότι αποτελούν προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάκαμψή του, αλλά και για τη διάσωση σημαντικού μέρους του παραγωγικού δυναμικού της χώρας που εξακολουθεί να κινδυνεύει με αφανισμό και συνεχίζει τη λειτουργία του χάρη στην ανοχή των πιστωτών του.
Το συνεχιζόμενο υψηλό ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων προιωνίζεται την αποχώρηση από την αγορά ακόμη περισσότερων παραγωγικών μονάδων της χώρας. Η αδυναμία εξάλλου μεγάλων εταιρειών του τομέα να επανέλθουν σε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιώντας το ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, υποδηλώνει την καθοριστική επίδραση που ασκεί η χαμηλή εγχώρια ζήτηση στις δυνατότητες επιβίωσης εκατοντάδων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Στις συνθήκες αυτές, η εξαγωγική επέκταση επιτυγχάνεται, συχνά, με δυσβάστακτο κόστος.

Σχετικές ειδήσεις