ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Cosmos Business Systems αναβάθμισε τη δικτυακή υποδομή της Εθνικής Τράπεζας

Η Cosmos Business Systems αναβάθμισε τη δικτυακή υποδομή της Εθνικής Τράπεζας

​Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους ομίλους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη χώρα.

Με 177 χρόνια ιστορίας είναι η πρώτη τράπεζα του νεοελληνικού κράτους έχοντας δυναμική συμβολή στη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας και τον αναπτυξιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας. Πρόκειται για έναν Όμιλο με ηγετικό μερίδιο καταθέσεων ταμιευτηρίου (ελέγχει το 25% των καταθέσεων της λιανικής τραπεζικής), ενώ με 509 μονάδες και 1.471 ΑΤΜ, διαθέτει ένα ευρύτατο δίκτυο εξυπηρέτησης, καλύπτοντας ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας Σήμερα, το δίκτυο της Τράπεζας στο εξωτερικό περιλαμβάνει 66 μονάδες, ενώ ο Όμιλος συνολικά απασχολεί 10.294 εργαζόμενους. Παράλληλα αναπτύσσει σύγχρονα ηλεκτρονικά κανάλια, όπως οι υπηρεσίες mobile και Internet banking.

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας ως στόχο την ταχύτατη επιχειρηματική ανάπτυξη μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό τοπίο, η Τράπεζα έκρινε ότι ο εκσυγχρονισμός της δικτυακής υποδομής ήταν επιβεβλημένος. Μάλιστα, η αδυναμία επεκτάσεων και βελτίωσης του υφιστάμενου δικτύου λόγω παλαιότητας εξοπλισμού, ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε την Τράπεζα στην απόφαση αντικατάστασης του.

Ένα πολύπλοκο έργο με αυξημένες απαιτήσεις

Το έργο της αναβάθμισης του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ένα έργο με αυξημένη δυσκολία και πολυπλοκότητα απαιτώντας πολλές παρεμβάσεις ανά την επικράτεια. Συγκεκριμένα, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε 500+ διαφορετικά σημεία, 350 περίπου στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αντώνης Χατζηπαρασκευάς, Υποδιευθυντής Τεχνολογικής Στήριξης Επικοινωνιών της Εθνικής Τράπεζας, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου το υφιστάμενο δίκτυο έπρεπε να αντικατασταθεί εντελώς, ή να ξανασχεδιαστεί από την αρχή η αρχιτεκτονική του. Επιπλέον, η ενεργοποίηση του Network Access Control σε όλα τα σημεία σε συνεργασία με το υπάρχον κεντρικό σύστημα της Τράπεζας απαιτούσε ιδιαίτερα υψηλή εξειδίκευση από την εταιρεία που θα αναλάμβανε το έργο.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που διαχειρίζεται δεδομένα ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας σε πραγματικό χρόνο, και ως εκ τούτου η αδιάληπτη λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου ήταν κανόνας απαράβατος.

Γιατί Cosmos Business Systems

H εταιρεία που ανέλαβε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το έργο της αναβάθμισης του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας ήταν η Cosmos Business Systems. Η εταιρεία με 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους system integrators με πάνω από 1.000 έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς. Η εταιρεία διαθέτει πιστοποιήσεις και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές software και hardware καθώς και εξειδικευμένους συμβούλους, developers και μηχανικούς πληροφορικής και είναι σε θέση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οποιοδήποτε έργο όσο πολύπλοκο και απαιτητικό κι αν είναι.

1.png

Οι στόχοι του έργου

  • Πανελλαδική κάλυψη σε πάνω από 500 καταστήματα ​​και 32 κτίρια
  • Αναδιαμόρφωση της δικτυακής της υποδομής με σύγχρονο εξοπλισμό υψηλών ταχυτήτων και με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης
  • Αντικατάσταση παλιών μεταγωγέων δικτύου
  • Οργάνωση πελατοκεντρικού δικτύου μέσω digital banking & τεχνολογικού μετασχηματισμού

Η λύση της Cosmos Business Systems

Με κύριο γνώμονα την διαλειτουργικότητα με το υπάρχον σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο δίκτυο που είχε επιλέξει η Τράπεζα, την υποστήριξη υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης, την ποιότητα εξοπλισμού, την ομοιομορφία, την αξιοπιστία και την επεκτασιμότητα και την εύκολη συντήρηση, η λύση που επιλέχθηκε σε συνεργασία με την Huawei, ήταν η αντικατάσταση των παλαιών switches από προηγούμενους προμηθευτές με σύγχρονους L3 μεταγωγείς, και συγκεκριμένα με τα Huawei S7700 και S5720.

Ο εξοπλισμός που επέλεξε η Cosmos Business Systems είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης των τερματικών στο δίκτυο, ήταν απόλυτα συμβατό με το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου ποιότητας που είχε προμηθευθεί η Τράπεζα, ενώ υποστηρίζει την τροφοδοσία των τερματικών συσκευών απευθείας από το δίκτυο εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης ξεχωριστών τροφοδοτικών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση προβλέπει τις μελλοντικές επεκτάσεις δικτύου έχοντας διαθεσιμότητα επιπλέον πορτών σε ποσοστό 25-30% σε κάθε σημείο.