ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Brussels Group

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Brussels Group

Ξεκίνησαντο μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Απριλίου 2015, οι εργασίες του Brussels Group, το οποίο συνεδριάζει στο Παρίσι.

Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο κτήριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίθουσα προβλέπεται να είναι στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων έως την ερχόμενη Τετάρτη, γεγονός που φαίνεται να δείχνει ότι οι συνομιλίες θα διεξάγονται έως τότε.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, παρά το «μπαράζ» αρνητικών δημοσιευμάτων και πιεστικών δηλώσεων.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις του Brussels Group που ξεκίνησαν και πάλι σήμερα, ώστε να διαμορφωθεί τουλάχιστον ένα πλαίσιο ως την Παρασκευή 24 Απριλίου, οπότε και συνέρχεται το Eurogroup στη Λετονία.

Η νέα ημερομηνία που προσβλέπουν πάντως οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Ελλάδα, είναι το επόμενο Eurogroup το οποίο συγκαλείται στις 11 Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε χθες για πρόοδο εντός δυο εβδομάδων, αφήνοντας ουσιαστικά μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, ενώ και ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων ως τις 11 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα τόσο μέσω δημοσιευμάτων διεθνών πρακτορείων όσο και μέσω δηλώσεων αξιωματούχων.

Χθες, Παρασκευή 17 Απριλίου, σενάριο που διακινήθηκε μέσω του Reuters έφερε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μελετά την πιθανότητα χρήσης ενός δεύτερου, παράλληλου νομίσματος, με το οποίο θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.

Το συγκεκριμένο ήταν το δεύτερο δημοσίευμα του Reuters, καθώς είχε προηγηθεί άλλο το οποίο ανέφερε ότι στερεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα και ότι η χώρα μας θα πρέπει, το Μάιο, αν δεν έχει εξασφαλίσει ρευστότητα, να επιλέξει αν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή τη δόση προς το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε χθες (17/04) την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να εισπράξει τους φόρους να μειώσει τη γραφειοκρατία και να κάνει ευέλικτη την αγορά εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της.

Σχετικές ειδήσεις