ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακά μαντάτα για την ελληνική οικονομία: Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν και… απομακρύνεται!

Κακά μαντάτα για την ελληνική οικονομία: Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν και… απομακρύνεται!

Σε υψηλό τετραετίας, ξεπερνώντας το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανήλθε τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να απομακρύνεται για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της ευρωζώνης ανήλθε στο 2,0% από το 1,8% τον Ιανουάριο, ενώ είναι ο υψηλότερος από τις αρχές του 2013 ξεπερνώντας οριακά το στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα μόλις κάτω του 2%.

Κάτι που σημαίνει πως ο Μάριο Ντράγκι δεν μπορεί να κρατήσει ανοικτό το «παράθυρο» της ποσοτικής χαλάρωσης για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα, αφού αυτή η εξέλιξη εντείνει τις πιέσεις για τον περιορισμό του QE από ισχυρά μέλη της ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το newmoney, για την ώρα ο Μάριο Ντράγκι θέλει να είναι απολύτως σίγουρος για την τάση που διαμορφώνεται πριν λάβει τις αποφάσεις του. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ θα επανεξετάσουν την κατάσταση αυτό το μήνα και έχουν τα μάτια τους στραμμένα κυρίως στον δομικό πληθωρισμό (εξαιρεί την ενέργεια και τα ακατέργαστα τρόφιμα). Υποτίθεται ότι αυτό το μήνα θα είχε κλείσει και η συμφωνία Αθήνας – πιστωτών ώστε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ να λαμβάνονταν η απόφαση και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τώρα στόχος είναι (φιλόδοξος για πολλούς) να κλείσει η συμφωνία ως τις 20 του μήνα ώστε τον Απρίλιο πλέον η ΕΚΤ να κληθεί να αποφασίσει σχετικά…

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρατάθηκε ως τα τέλη του 2017, αλλά ο μηνιαίος ρυθμός αγοράς ομολόγων και τίτλων επιβραδύνεται. Από τα 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, θα περιοριστεί στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο. Οι αποφάσεις για την παράταση ή μη του προγράμματος και το 2018 δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η έκβαση έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία και οι οιωνοί από την άνοδο του πληθωρισμού και τις πιέσεις των Γερμανών δεν είναι καλοί.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, μία ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο QE θα οδηγούσε άμεσα σε υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έως και 200 μονάδες βάσης. Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνει ειδικό παράρτημα της έκθεσης της ΤτΕ για τις ομολογιακές αγορές, θα είναι κυρίως αποτέλεσμα της βελτίωσης του κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης και θα προέλθει από την προεξόφληση της επίδρασης των πράξεων αγορών από τους επενδυτές, ενώ η εκτέλεση των πράξεων αγοράς θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των αποδόσεων στα νέα χαμηλότερα επίπεδα.

Αντιθέτως, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ένταξη καθίσταται σαφές ότι η θετική επίδραση όχι μόνο κινδυνεύει να χαθεί, αλλά βάσει ενός δυσμενέστερου σεναρίου, τα ελληνικά ομόλογα ενδέχεται να παραμείνουν υπό ισχυρές πιέσεις, όπως και οι αποδόσεις τους σε επίπεδα που καθιστούν πλήρως απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσο δανεισμού από τις αγορές για το ελληνικό δημόσιο…

Σχετικές ειδήσεις