ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων μετά τις 120 δόσεις

Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων μετά τις 120 δόσεις

Δόθηκε παράταση 5 μηνών για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία και αφορά ασφαλισμένους που έχουν κάνει την αίτηση έως 07/10/2019 και περιμένουν να βεβαιωθούν οι οφειλές τους από τα Ταμεία. 

Νέα ευκαιρία σε πάνω από 80.000 οφειλέτες ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά την έχασαν ή δεν μπορούν ακόμη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους .

Το «παράθυρο» επανένταξης στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία άνοιξε πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.Έτσι δίδεται η δυνατότητα επανένταξης για οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν τις απολεσθείσες δόσεις αλλά και τις νέες βεβαιωμένες εκτός ρύθμισης οφειλές

Χρήση της δεύτερης ευκαιρίας μπορούν τώρα να κάνουν 31.000 οφειλέτες Ταμείων – εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες – οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων με ή χωρίς επανυπολογισμό και στη συνέχεια έπαψαν να την εξυπηρετούν. Οι αιτήσεις επανένταξης θα υποβάλλονται έως 31 Μαίου του 2020.

Η αίτηση επανένταξης υποβάλλεται χειρόγραφα με φυσική παρουσία του οφειλέτη στις περιφερειακές υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών όπως επίσης και στις τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Βασική και μόνη προϋπόθεση είναι να εξοφληθεί πλήρως το σύνολο των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και τυχόν νέες βεβαιωμένες, εκτός ρύθμισης οφειλές. Δηλαδή ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει όλες τις δόσεις που έχει χάσει και τις εισφορές του 2019 που τυχόν δεν έχει πληρώσει.

Συνέπειες απώλειας

Προσοχή, όσοι δεν αξιοποιήσουν το «παράθυρο επανένταξης» που ανοίγει για τις 120 δόσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των οφειλών τους. Η νέα ευκαιρία είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για όσους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθμιση, καθώς κινδυνεύουν με πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν το διπλό κούρεμα προσαυξήσεων και βασικού χρέους μέσω του επανυπολογισμού. Αυτό σημαίνει πως το χρέος μπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να «ανεβάσει στροφές» στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Αυξήθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση προχώρησε στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν πάνω από 600 εκατ. αλλά το συνολικό «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση μειώθηκε λόγω χαρακτηρισμού πολλών οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι επιχείρησαν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης των 120 δόσεων για να ρυθμίσουν χρέη ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο 2 στους 3 κατάφεραν να ενταχθούν, καταβάλλοντας την πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών ήταν προϋπόθεση για να επικυρωθεί η ρύθμιση.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αφορούν τον Ιούλιο και δείχνουν ότι οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φθάνουν τους 4.019.350 φορολογούμενους. Περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 2.200.000 οφειλέτες) δεν μπήκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε γιατί έχουν πολύ μικρές οφειλές (μέχρι 250 ευρώ) και άρα δικαιούνται μικρό αριθμό δόσεων, είτε γιατί έχουν μεγάλες οφειλές (άνω των 250.000 ευρώ) που είναι αδύνατο να εξοφληθούν ακόμα και σε 120 δόσεις χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται νέα χρέη από τρέχουσες υποχρεώσεις.

Επομένως, η ρύθμιση αφορούσε τελικά περίπου 1.700.000 οφειλέτες και εξ αυτών ο 1 στους 3 αξιοποίησε την ευκαιρία ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις της.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμα ότι αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν επιβληθεί σε 1.222.301 φορολογούμενους και ότι άλλοι 1.819.142 φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για όσους χρωστούν πλέον είναι μόνόδρομος να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.

Τι προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση - Ρύθμιση οφειλών σε 24 και 48 δόσεις

Σε 24 έως 48 δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές στην Εφορία ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τακτοποιήσουν και παλαιότερα χρέη τους.

Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν σε τακτικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ ενώ οι 48 δόσεις προσφέρονται ως δυνατότητα για έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς.

Με βάση τη νομοθεσία, οι βεβαιωμένες οφειλές σε Εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, εφόσον δεν έχουν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Σε 48 δόσεις μπορούν να ενταχθούν οι οφειλέτες έκτακτων οφειλών, όπως ο φόρος κληρονομιάς ή τα πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις τακτικές οφειλές των 24 δόσεων δεν απαιτούνται εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, για τις έκτακτες οφειλές, οι δόσεις ρυθμίζονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24.

Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση,ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληρώσει κάποια δόση, η επανένταξή του στη ρύθμιση θα είναι εφικτή μόνο αν πληρώσει διπλή προκαταβολή. Από το ποσό θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής και το επιτόκιο θα λάβει προσαύξηση 1,5 μονάδων.

Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η Εφορία δεν προχωράει στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν. Στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσο και πότε θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές - Ποιοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους

Σχετικές ειδήσεις