ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ξέρουν Βενιζέλος – Οικονόμου

Τι ξέρουν Βενιζέλος – Οικονόμου

Τι δηλώνει στο newsbomb.gr ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Γ. Καπελέρης για την κακουργηματική δίωξη εναντίον του.

Πολλά ερωτήματα και «βαριές σκιές» συνοδεύουν τη ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου οικονομικών κ. Ιωάννη Καπελέρη, μετά τις καταγγελίες για ανείσπρακτά πρόστιμα που επιβλήθηκαν για λαθρεμπόριο καυσίμων και την έρευνα που ακολούθησε.

Μιλώντας στο newsbomb.gr ο κ. Καπελέρης αποκάλυψε πως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Οικονόμου γνώριζαν για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθούνταν, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου καταλογίζοντάς της ότι τον άφησαν εκτεθειμένο.

«Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Οικονόμου τα γνώριζαν όλα. Είχαν γνώση για το τι γινόταν με τα καύσιμα. Δεν γνωρίζω γιατί τώρα ασκήθηκε σε μένα ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, για ποια απιστία μιλάνε; Προσπάθησα να αντιμετωπίσω το λαθρεμπόριο καυσίμων και τελικά μου ασκείται δίωξη. Δεν διέγραψα ποτέ πρόστιμα, ούτε έκανα κάτι παράνομο και αυτό θα υπερασπιστώ», δήλωσε στο newsbomb.gr ο κ. Καπελέρης.

Είναι σαφές ότι ο κ. Καπελέρης δεν λειτουργούσε μόνος του για να βρει τη ρύθμιση για διαγραφή προστίμων από χιλιάδες βενζινοπώλες που είχαν καταθέσει εκπρόθεσμες αιτήσεις στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή αυτή η δικαστική εξέλιξη ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου, με σκοπό να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα, λαμβάνοντας παράλληλα σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές του τέως υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου.

Ο κ. Καπελέρης είναι ποινικά υπόλογος με την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, αδίκημα που εμπίπτει στην επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου και επισύρει ακόμα και προφυλάκιση και ισόβια κάθειρξη.

Την παραγγελία για την δίωξη κατά του κ. Καπελέρη έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης.

Στο κατηγορητήριο των κκ Πεπόνη και Μουζακίτη (που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα επισημαίνεται ότι το αδίκημα της μη είσπραξης προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα εστιάζει στη δράση κυκλωμάτων που κατάφερναν να εξαφανίζουν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τα οποία το δημόσιο ποτέ δεν εισέπραξε.

Αν ο τακτικός ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση εντοπίσει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση αυτής της κατηγορίας τότε μπορεί να διατάξει και προφυλακίσεις.

Επίσης, σε περίπτωση που έρευνα εντοπίσει εμπλοκή στην υπόθεση πολιτικών προσώπων, μπορεί αυτομάτως να στείλει την υπόθεση στη Βουλή.

Η «απιστία» Καπελέρη

Η προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την υπόθεση είχε διαταχθεί στις 3 Νοεμβρίου του 2011, με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία συνέδεαν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη, με την καθυστέρηση ή άρνηση είσπραξης προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων.

Στις 20 Νοεμβρίου ο κ. Καπελέρης είχε κληθεί από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Μουζακίτη να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου. Ο κ. Καπελέρης όμως στην ανωμοτί κατάθεσή του είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Μάλιστα είχε δηλώσει ότι αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για επίλυση του θέματος, ενώ υποστήριξε πως δεν πρόκειται για λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά για εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.