ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή 425 εκατ. ευρώ και με τόκο μας ζητά η Κομισιόν

Επιστροφή 425 εκατ. ευρώ και με τόκο μας ζητά η Κομισιόν

Την επιστροφή ποσού 424,8 εκατ. ευρώ και δη εντόκως, ζητά η Κομισιόν, εξαιτίας των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στους αγρότες την περίοδο 2008-2009.

Στις αρχές του 2009, είχε υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Νίκου Λέγκα, με την οποία δόθηκαν 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια, η Κομισιόν είχε ξεκινήσει έρευνα, για να διαπιστώσει αν οι πληρωμές είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία. Επίσης, διερεύνησε και αντίστοιχες πληρωμές 387 εκατ. ευρώ για χρήματα που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, με αποτέλεσμα η έρευνα να καλύψει ποσό 802 εκατ. ευρώ.

Μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, η Κομισιόν δέχθηκε τα επιχειρήματα των ελληνικών αρχών για ένα μέρος των 802 εκατ. ευρώ, δηλαδή για 378 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα 424,8 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν εντόκως.

Προσφυγές από Ελλάδα

Μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που συνόδευσαν τις πληρωμές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλήθηκε άμεσα στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, ένα ποσό 500 εκατ. ευρώ θα βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα, χωρίς να συνυπολογιστούν πρόστιμα άνω των 220 εκατ. ευρώ ετησίως, που παρακρατεί η ΕΕ για παραλείψεις και παρατυπίες των προηγουμένων ετών.

Η ανάκτηση του ποσού, σύμφωνα με την Κομισιόν θα πρέπει να γίνει εντόκως εντός τεσσάρων μηνών. Επίσης, η Επιτροπή ζητά πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανάκτηση, μέχρι τις 8.2.2012. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την Απόφαση, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ελλάδας, ζητώντας την επιβολή κατ΄ αποκοπή ποσών ή και χρηματικής ποινής, ενώ η απόφαση μάλιστα είναι άμεσα εκτελεστή.

Κάθε χρόνο, οι κοινοτικές επιδοτήσεις στην ελληνική γεωργία ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εθνικές χρηματοδοτήσεις. Τα ποσά αυτά, αν διαχειριστούν ορθολογικά αντιπροσωπεύουν το 40% του εισοδήματος των αγροτών και το 75% των γεωργικών επενδύσεων.