ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει για τα ελληνικά διυλιστήρια η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου

Τι σημαίνει για τα ελληνικά διυλιστήρια η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως απότοκο της κατάρρευσης της ζήτησης για καύσιμα, λόγω της αναστολής δραστηριοτήτων που έχει επιφέρει διεθνώς η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει θετικά και αρνητικά τα διυλιστήρια στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Χθες το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κατέγραψε αρνητική τιμή έως -40 δολάρια το βαρέλι, ενδεικτικό πως οι επενδυτές δεν θέλουν να έχουν βραχυπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου στα χέρια τους. Η δε τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 25 δολάρια το βαρέλι , στα χαμηλότερα επιπεδα από το 2002.

Η πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων μεταφράζεται για τα διυλιστήρια σημαντικές ευκαιρίες για προμήθεια πρώτης ύλης σε ανταγωνιστικό κόστος. Αυτό συμβάλει στην ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους των διυλιστηρίων (η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης).

Διυλιστήρια όπως τα ελληνικά (ΕΛΠΕ, Motor Oil) που μπορούν να αξιοποιήσουν το περιθώριο μεταξύ ελαφριών και βαρύτερων πετρελαίων, είναι δυνητικά στους κερδισμένους από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, όποια οφέλη αποκομίζουν τα διυλιστήρια από την τιμή της πρώτης ύλης εξανεμίζονται από την κατάρρευση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία κορονοϊού. Και αυτό αναμένεται να γίνει εμφανές στις πωλήσεις των επομένων μηνών στα καύσιμα κίνησης, στα αεροπορικά καύσιμα και στα ναυτιλιακά καύσιμα, που λόγω της καθήλωσης του τουρισμού θα επηρεαστούν ανάλογα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr