ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κερδοσκόποι των hedge funds «χτενίζουν» το PSI

Οι κερδοσκόποι των hedge funds «χτενίζουν» το PSI

Να αποκομίσουν το δυνατόν περισσότερα οφέλη από το PSI επιδιώκουν τα κερδοσκοπικά hedge funds, που εξετάζουν τις κινήσεις τους το επόμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής, τα hedge funds περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ενώ έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν δικαστικά, για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη.

Πηγές κοντά στις συζητήσεις κυβέρνησης-ιδιωτών, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις προσπαθούν να κρατήσουν μυστική την τελική μορφή του PSI μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε τα hedge funds να μην βρουν νομικά ερείσματα.

Άλλωστε, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν είναι η πρώτη φορά που θα προσφύγουν δικαστικά. Ορισμένα hedge funds εξακολουθούν να διεκδικούν την εξόφληση των ομολόγων που είχαν αγοράσει από την Αργεντινή, καίτοι έχουν περάσει 10 χρόνια από τη χρεοκοπία της χώρας.

Μάλιστα, οι πιθανότητες δικαστικής προσφυγής αυξάνονται, όσο το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας κερδίζει έδαφος.

«Αν η οδός που θα ακολουθηθεί δεν είναι εθελοντική, θα υπάρξουν πάρα πολλές νομικές προσφυγές» δήλωσε στο Reuters ο Ροντρίγκο Ολιβάρες Καμινάλ, που ειδικεύεται στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

Το ισπανικό Vega Asset Management έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προσφύγει κατά της Ελλάδας από τον Δεκέμβριο, οπότε και αποσύρθηκε από την επιτροπή διαπραγματεύσεων για το PSI.

Επίσης, ένας δικηγόρος με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις υποστηρίζει ότι hedge funds τον έχουν πλησιάσει, αναζητώντας τρόπους για να στραφούν νομικά κατά της Ελλάδας. Πολλοί είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων που έχουν αποκαλύψει ότι εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, αν το «κούρεμα» των ομολόγων καταστεί υποχρεωτικό.

Τα «όπλα» των hedge funds

Όπως υποστηρίζει ο Ολιβάρες-Καμινάλ, τα hedge funds θα μπορούσαν να στραφούν σε διάφορα θεσμικά όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών.

Βέβαια, τα hedge funds μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τακτικές. Ορισμένα θα προτιμήσουν να υπάρξει συμφωνία, ώστε να αποφύγουν τη δικαστική οδό, ιδιαίτερα αυτά που αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα πολύ φθηνά στη δευτερογενή αγορά.

Μάλιστα, εφόσον η Ελλάδα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικές δράσης, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ορισμένα hedge funds αγοράζουν ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το βρετανικό δίκαιο, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 18,3 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων είναι προστατευμένη από νομοθετικές αλλαγές στην Ελλάδα.

«Κάντο όπως η Αργεντινή»

Πάντως, η τακτική των μηνύσεων κατά χρεοκοπημένων χωρών δεν είναι «σίγουρο χαρτί». Ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Elliott Management της Νέας Υόρκης έχουν μεν κερδίσει ορισμένες δικαστικές μάχες κατά της Αργεντινής, ωστόσο εξακολουθούν να διεκδικούν τα οφειλόμενα.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Αθήνα θα προτιμήσει ένα διακανονισμό με τους ομολογιούχους, αντί μιας πολύχρονης δικαστικής μάχης, ενώ μια παρόμοια τακτική είχε επιλέξει η Ιρλανδία όταν αναδιάρθρωσε τα χρέη των τραπεζών.