ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ δίνει 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η ΕΚΤ δίνει 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραιτηθεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Ω εκ τούτου, η ΕΚΤ δίνει το «πράσινο φως» ώστε τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να διαθέσουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιορκ Άσμουσεν και Λυκ Κοέν συντάχθηκαν με την πρόταση του επικεφαλής της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την οποία, η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα έμμεσα, διανέμοντας τα κέρδη από τα ομόλογα, με στόχο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Ο Άσμουσεν δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΚΤ μπορεί να διανείμει τα κέρδη της από τα κρατικά ομόλογα που κατέχει στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, ενώ στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις μπορούν να τα δώσουν στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στο β' πακέτο διάσωσης της χώρας.

«Εάν υπάρχουν κέρδη, θα τα διανείμουμε στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως συνεισφορά τους στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του που απεστάλη μέσω e-mail.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Πάντως, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά για την Ελλάδα, ενώ προβληματισμό προκαλεί η ακύρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας δεν υπέβαλαν γραπτές εγγυήσεις για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από τη ευρώ, ενώ καθοριστική ημερομηνία είναι η 20ή Μαρτίου, οπότε και η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Οικονομολόγος της Societe Generale παραδέχθηκε ότι τα ποσά είναι ιδιαίτερα υψηλά και ως εκ τούτου η κατάσταση αποτελεί πρόκληση. «Εάν γίνει μια ευρεία χρεοκοπία, τότε θα χρειαστούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τον τραπεζικό κλάδο, οπότε θεωρώ ότι οι επιλογές της Ελλάδας, εάν δεν υπάρχει το δεύτερο πακέτο διάσωσης, είναι αρκετά περιορισμένες ... Δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρουν» συμπλήρωσε ο Τζέιμς Νίξον.

Από την πλευρά του, ο Άσμουσεν εκτίμησε ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τους όρους, οπότε και η ανταλλαγή ομολόγων θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της.