ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ αποπληρώνεται πρόωρα, αλλά διατηρεί την ενισχυμένη εποπτεία του στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ αποπληρώνεται πρόωρα, αλλά διατηρεί την ενισχυμένη εποπτεία του στην Ελλάδα
AP

Η Ελλάδα οφείλει σήμερα 5,3 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από τα δάνεια που έλαβε κατά τα δύο πρώτα Μνημόνια.

Χθες έγινε γνωστό πως στο πλαίσιο του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους για το 2021, η κυβέρνηση εκκίνησε τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ποσού ύψους περίπου 3,57 δισ. ευρώ, από τα εν λόγω δάνεια προς το ΔΝΤ.

Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά στο μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022 και είναι η δεύτερη που θα λάβει χώρα μέσα σε ένα χρόνο. Με την αποπληρωμή των εν λόγω 3,57 δισ. ευρώ η χώρα μας θα βρεθεί να οφείλει στο ΔΝΤ 1,7 δισ. ευρώ περίπου ή για την ακρίβεια 1,5 δισ. SDR (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα).

Η διατήρηση αυτής της οφειλής δεν επελέγη τυχαία. Το καταστατικό του ΔΝΤ αναφέρει πως οι χώρες μέλη του Οργανισμού με εκκρεμή δάνεια προς το Ταμείο που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. SDR, δηλαδή το 1,7 δισ. ευρώ, υπόκεινται σε μετα- προγραμματική παρακολούθηση (post-program monitoring), δηλαδή σε αυξημένη επιτήρηση.

Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν την παραμονή της Ελλάδας σε καθεστώς μετα- προγραμματικής παρακολούθησης και για αυτό εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμες στο ενδεχόμενο πλήρους αποπληρωμής του Ταμείου!

Αφήνοντας ένα απόθεμα δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ απλήρωτο, διασφαλίζεται πως το Ταμείο θα εμπλέκεται στη μετα- προγραμματική παρακολούθηση της Ελλάδος τουλάχιστον έως το 2023.

Σύμφωνα με το πλαίσιο μετά-προγραμματικής εποπτείας, τα κράτη που είχαν πρόγραμμα στήριξης με το Ταμείο εμπλέκονται σε συχνότερες επίσημες διαβουλεύσεις με τον οργανισμό από ό, τι οι άλλες χώρες που δεν είχαν μπει σε πρόγραμμα και στις συζητήσεις αυτές δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μακροοικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές που έχουν σχέση με την εξωτερική βιωσιμότητα της χώρας.

Ο λόγος είναι απλός. Να ξέρουν οι αγορές πως η εκάστοτε χώρα συμμορφώνεται με στις συστάσεις του ΔΝΤ και πως αντιμετωπίζει εγκαίρως τις αδυναμίες της.

Να σημειωθεί πως η αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (liability management), δηλαδή μιας εκ των βασικών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η λογική της εξόφλησης των δανείων ύψους 3,57 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν επιτόκιο 4% περίπου, συνίσταται στο ότι θα αντικατασταθεί ένα βραχυπρόθεσμο χρέος που έχει υψηλά επιτόκια, με ένα μεσοπρόθεσμο χρέος με χαμηλότερα επιτόκια, δημιουργώντας έτσι και τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.