ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές υποχρεώσεις: Το χρονολόγιο πληρωμής - Ποιες μειώσεις φόρων έρχονται

Φορολογικές υποχρεώσεις: Το χρονολόγιο πληρωμής - Ποιες μειώσεις φόρων έρχονται

Η επέκταση του lockdown, είναι δεδομένο ότι αλλάζει και τα οικονομικά δεδομένα στις αρχές του χρόνου - Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις τρέχουν - Ποιοι φόροι θα μειωθούν. 

Μέχρι τα μέσα του μήνα, θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το «κλείσιμο» του 2020. Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τον προϋπολογισμό του 2021 μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η εικόνα των εσόδων για τον προϋπολογισμό, θα συμπληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε , αναμένεται να πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και φυσικά τα τέλη κυκλοφορίας.

Το χρονολόγιο πληρωμής

Ιανουάριος

Έως τις 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μήνα Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία και οι δηλώσεις κορονοϊού. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021 λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου.

Φεβρουάριος

Έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου, τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021. Ευνοούνται όσοι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες του ΙΧ, καθώς για δύο μήνες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους χωρίς να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Επιπλέον για τις κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές οι δηλώσεις που έληγαν εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020 παρατείνονται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η παράταση αυτή ισχύει και για γονικές παροχές χρηματικών ποσών για κάλυψη τεκμηρίων.

Μάρτιος

Έως τις 31 Μαρτίου 2021 η πρώτη από τις 5 δόσεις της εκκαθάρισης που έκανε ο ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2019, όπου για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ.

Απρίλιος

Έως τις 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας (Μάρτιος - Ιούνιος) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Οι συγκεκριμένοι φόροι μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.

Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Ωστόσο το νέο έτος μας επιφυλάσσει και θετικές ειδήσεις καθώς έρχονται μόνιμες μειώσεις του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες είχαν «φρενάρει» λόγω κορονοϊού. Το χρονοδιάγραμμα και η έκταση των ελαφρύνσεων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις εξελίξεις στο μέτωπο τα πανδημίας με τα πρώτα βήματα να σχεδιάζονται εντός της νέας χρονιάς και τα επόμενα το 2022.

Αναλυτικά:

  • Η εισφορά της αλληλεγγύης: Φέτος έχει ανασταλεί ενώ προβλέπεται να καταργηθεί και να επεκταθεί από το 2022 και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Το κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπει τη μείωση των εισφορών συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, επιμερισμένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες όσο και των εργαζομένων κατά 2,62 μονάδες.
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος: Ένα μέτρο που εξακολουθεί να επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, και σε 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, ενώ για κάθε υποκατάστημα χρεώνονται επιπλέον 600 ευρώ. Στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 650 ευρώ.
  • Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το «οπλοστάσιο» των μέτρων που έχει ενεργοποιήσει από τον Μάρτιο και περιμένει τις κεντρικές αποφάσεις.

Για τους εργαζόμενους, θα συνεχιστούν οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορώ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και οι πληττόμενες με βάση την λίστα των ΚΑΔ Απριλίου. Επιπλέον, το πρόγραμμα ΣΥΝ- Εργασία που καλύπτει σήμερα περίπου 700.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα παραταθεί έως και το τέλος Φεβρουαρίου.

Για τις επιχειρήσεις, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η αναβολή πληρωμής ρυθμισμένων δόσεων παλαιότερων οφειλών, με κάθε απλήρωτη δόση να προστίθεται στο τέλος της ρύθμισης, που θα παραμένει ενεργή. Επιπλέον, θα επεκταθεί για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το μέτρο της μείωσης των ενοικίων που θα φτάνει το 80%για τις επιχειρήσεις, με μισθωμένες εγκαταστάσεις, τους εργαζόμενους τους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, και τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Επίσης θα πρέπει να ανανεωθεί και το μορατόριο πληρωμών δόσεων δανείων προς τις τράπεζες, που κανονικά έληγε στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Click away «τέλος» - Κλείνουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία - Τι αλλάζει από την Κυριακή