ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγωσε» την ασφαλιστική αγορά η πανδημία

«Πάγωσε» την ασφαλιστική αγορά η πανδημία

Φρένο στην αγορά ασφαλιστικών προϊόντων και γενικότερα ασφαλειών φαίνεται να έβαλε η πανδημία.

Η αβεβαιότητα αλλά και τα μειωμένα εισοδήματα, στο συντριπτικό κομμάτι των Ελλήνων, αναγκάζει τους καταναλωτές να μην προχωρούν στη σύναψη νέων ασφαλιστικών συμβολαίων, να κάνουν οικονομικότερες επιλογές ή ακόμα και να διακόπτουν παλαιά συμβόλαια, κάτι το οποίο δεν έκαναν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τον περιορισμό αυτόν δείχνουν στοιχεία έρευνας της Pulse RC και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία μόλις το 6% των καταναλωτών αύξησε τα χρήματα που διαθέτει για «ασφάλειες και ασφαλιστικά προγράμματα», το 45% απάντησε ότι περιόρισε σημαντικά τις δαπάνες για την αγορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ μόνο οι τρεις στους δέκα (34%) διατήρησαν σταθερή τη συγκεκριμένη δαπάνη στο εξοδολόγιό τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από εκείνους που δήλωσαν ότι περιόρισαν ή έπαυσαν τις δαπάνες γενικά για ασφάλειες και αγορά ασφαλιστικών προϊόντων το 61% δηλώνει ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση. Επίσης οι γυναίκες σε ποσοστό 55% έβαλαν μαχαίρι στην αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών, ενώ το ποσοστό για τους άνδρες είναι στο 45%.

Η έρευνα αποτυπώνει τις διαφοροποιήσεις στη διάθεση, στις επιλογές και στις καταναλωτικές συνήθειες – όπως καταγράφονται μέσα από την οπτική των ίδιων των καταναλωτών – λόγω της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, στο τέλος του 2020, καθώς το παρατεταμένο lockdown προκάλεσε ανασφάλεια και προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ενδεικτική των αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι η απάντηση στην ερώτηση που αφορά το πού και πώς διαθέτουν τα χρήματά τους τώρα (την περίοδο της πανδημίας) σε σύγκριση με πριν από την εμφάνιση του COVID-19. Οπως απαντούν, οι περισσότεροι μείωσαν τα χρήματα που ξοδεύουν για αγορές, μόνο το 11% αύξησε τα χρήματα που ξοδεύει για «αγορές και ψώνια», το 31% τα κράτησε σταθερά, μόνο το 21% αύξησε την «αποταμίευσή» του, ενώ τρεις στους δέκα συνεχίζουν να διατηρούν το ποσοστό της αποταμίευσής τους στο σύνολο των δαπανών τους στα ίδια επίπεδα και προ πανδημίας και σχεδόν ένας στους δύο έχει μειώσει σημαντικά τη δαπάνη αυτή.