ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις
Pixabay

Η διατήρηση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων λόγω του κορονοϊού, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αρνητικών επιπτώσεων, τόσο για τα μακροχρόνια έσοδα των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όσο και για τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις τους.

Αυτό επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, όπου υπογραμμίζει πως η πολιτική χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών δημιουργεί παρενέργειες στις ασφαλιστικές επιθεωρήσεις και ειδικά σε όσες έχουν εκδώσει προϊόντα εγγυημένων αποδόσεων.

«Περισσότερο επηρεάζονται οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που διαθέτουν επενδυτικά προϊόντα βασισμένα στην ασφάλιση εγγυημένων αποδόσεων, αφού περιορίζει τις δυνατότητές τους να καλύπτουν τις αποδόσεις που έχουν εγγυηθεί στους ασφαλισμένους τους», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ενδεικτικά, σήμερα πολλές ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να πληρώνουν από 1,5% έως και 5% το χρόνο στα παλαιά συμβόλαιά τους, όταν τα τρέχοντα επιτόκια είναι αρνητικά και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος που περιγράφει η ΤτΕ δεν θα επηρεάσει άμεσα τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία κρίνονται επαρκή.

Στο τέλος του Ιουνίου του 2020, η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) του κλάδου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - ,δηλαδή το ύψος των κεφαλαίων που υποχρεούνται να κατέχουν οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες σύμφωνα με την οδηγία Solvency II της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να έχουν εμπιστοσύνη 99,5% ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν τις πιο ακραίες αναμενόμενες απώλειες κατά τη διάρκεια ενός έτους- διαμορφώθηκε σε 1,89 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 3,32 δισ. ευρώ.

Την ίδια χρονική στιγμή, η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) για τον κλάδο - το επίπεδο κεφαλαίου που αντιπροσωπεύει το τελικό κατώφλι πριν την ενεργοποίηση των σχετικών εποπτικών μέτρων σε περίπτωση παραβίασης -υπολογίστηκε σε 0,69 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 3,17 δισ. ευρώ.

Στα θετικά που καταγράφει η έκθεση της ΤτΕ, είναι πως η πανδημία επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, επιταχύνοντας τη μετάβασή τους σε ψηφιακό περιβάλλον με σκοπό την εξυπηρέτηση των πελατών τους, αλλά και την ανάπτυξη νέων καναλιών διανομής των προϊόντων τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.