ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκκρεμότητα της Τεχνικής Ολυμπιακής, η λειτουργία του Μεγάρου και τα έσοδα του Χρηματιστηρίου

Η εκκρεμότητα της Τεχνικής Ολυμπιακής, η λειτουργία του Μεγάρου και τα έσοδα του Χρηματιστηρίου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Εκκρεμότητα ετών 30

Αποχωρώντας από το Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή του Κωνσταντίνου Στέγγου πήρε στις βαλίτσες της και μια πολυετή περίπλοκη δικαστική διαμάχη.

Η Τεχνική Ολυμπιακή είναι στα δικαστήρια για μια υπόθεση που αφορούσε σε συμβάσεις χρονομισθώσεων που είχαν συνομολογηθεί πριν από 30 χρόνια από εταιρεία που είχε απορροφήσει η τότε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Ποτίδαια ΑΕ, η οποία και μετεξελίχθηκε στην Πόρτο Καρράς ΑΕ.

Οι χρονομιθωτές που προσέφυγαν στα δικαστήρια είχαν την δεκαετία του 1990 αγοράσει χρονομερίδια που τους επέτρεπαν για 50 χρόνια να διαμείνουν σε δωμάτια του ξενοδοχείου VILLAGE INN του Πόρτο Καρράς για μία εβδομάδα τον χρόνο.

Όταν ο Όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα τις μετοχές της Ποτίδαια ΑΕ δεν αποδέχτηκε τις χρονομισθώσεις ως συμβατική του υποχρέωση, καθόσον οι εν λόγω υποχρεώσεις ανήκαν στο παθητικό και όχι στο ενεργητικό της υπό ειδική εκκαθάριση εταιρείας Τ.Γ.Ε.Α.Ε, το οποίο είχε μεταβιβαστεί στην Ποτίδαια. Αυτό για την πλευρά Στέγγου συνεπαγόταν πως οι απαιτήσεις των χρονομισθωτών θα έπρεπε να αποπληρωθούν από το προϊόν της ειδικής εκκαθάρισης.

Να σημειωθεί πως με αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχει κριθεί, ότι όταν επιχείρηση που είχε θέσει ξενοδοχείο σε καθεστώς χρονομισθώσεων (time sharing) τίθεται υπό ειδική εκκαθάριση και ακολουθεί πλειστηριασμός, οι συμβάσεις χρονομισθώσεων δεν δεσμεύουν τη νέα επιχείρηση που αποκτά το ξενοδοχείο διότι οι χρονομισθώσεις ανήκουν στο παθητικό της ειδικώς εκκαθαρισθείσας εταιρείας.

Στην περίπτωση της Τεχνικής Ολυμπιακής οι συνολικές αξιώσεις από τις εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις, μαζί με τους αιτούμενους τόκους, ανέρχονταν στις αρχές του 2020 σε περίπου 21 εκατ. ευρώ. Λόγω των αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν για την υπόθεση, η Πόρτο Καρράς ΑΕ αναγκάστηκε να εγγράψει προβλέψεις 4,3 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το ήμιση του επιδικασθέντος ποσού για κάθε ομάδα χρονομισθωτών. Προ εξαμήνου υπήρξε μια – ακόμη- πρωτοβουλία συμβιβαστικής λύσης, μεταξύ των εμπλεκομένων, αλλά λόγω κορωνοϊού δεν ξέρουμε εάν τελεσφόρησε.

Πάμε Μέγαρο;

Τώρα που πιάσαμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς κάποιοι είναι έτοιμοι να ανοίξουν και το Μέγαρο Μουσικής. Εμείς το λέμε με μια δόση υπερβολής, αλλά κάποιοι μάλλον το βλέπουν σοβαρά. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το ό,τι χθες εγκρίθηκε το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το 2021, ύψους 407.620 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς δραστηριότητες θα προβάλει εφέτος το Μέγαρο Μουσικής, αλλά θα περιμένουμε να το διαπιστώσουμε.

Υπομονή έως το 2023

Κάποιες τράπεζες και κάποιές εισηγμένες έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν ή να υλοποιούν προγράμματα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών (Stock Options Plan). Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα θα βγουν κερδισμένοι μόνον εάν επιδείξουν υπομονή. Τουλάχιστον για 24 μήνες. Γιατί; Η απάντηση κρύβεται στη φορολογία. Εάν παρέλθει η ελάχιστη περίοδος των δύο ετών από την χορήγηση του δικαιώματος μέχρι την μεταβίβαση των μετοχών, η ωφέλεια χαρακτηρίζεται ως εισόδημα από υπεραξία και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 15%. Αντίθετα, εάν οι μετοχές διακρατηθούν για διάστημα μικρότερο των 2 ετών η ωφέλεια θεωρείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (παροχή σε είδος) και φορολογείται στην κλίμακα, ήτοι με συντελεστή έως 44%. Οπότε υπομονή έως το 2023!

Ποιος θα σπάσει το ρόδι

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι εισαγωγές εταιρικών ομολόγων αποτελούν μια υπολογίσιμη πηγή εσόδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Βλέπετε το Χρηματιστήριο εισπράττει δικαιώματα από τις εταιρικές πράξεις. Το 2020, οι συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία δεν ευνόησαν τα έσοδα από αυτές τις πηγές. Ωστόσο, εφέτος αυτό αναμένεται να αλλάξει με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς να «σπάει το ρόδι» για το Χρηματιστήριο. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους για τα έσοδα από τις εταιρικές πράξεις του Χρηματιστηρίου το 2019 σε ετήσια βάση ανήλθαν σε 119 χιλ. ευρώ, το 2018 ήταν 330 χιλ. ευρώ, το 2017 ήταν 194 χιλ. ευρώ, το 2016 είχαν διαμορφωθεί σε 441 χιλ. ευρώ, το 2015 είχαν διαμορφωθεί σε 3,20 εκατ. ευρώ, το 2014 σε 2,36 εκατ. ευρώ, το 2013 σε 3,3 εκατ. ευρώ, το 2012 ήταν 1,6 εκατ. ευρώ, το 2011 σε 2,87 εκατ. ευρώ και το 2010 σε 4,092 εκατ. ευρώ. Από τα παραπάνω προκύπτει πως τις χρονιές που είχαμε τις μεγάλες τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου τα έσοδα του Χρηματιστηρίου από τις εταιρικές πράξεις απογειώθηκαν. Δεν είναι αδικαιολόγητη η αισιοδοξία, πως το ίδιο θα συμβεί και εφέτος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.