ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Reggeborgh, η Ten Brinke και το fund των ραπτομηχανών

Η Reggeborgh, η Ten Brinke και το fund των ραπτομηχανών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ανεμομαζέματα, διαβολοσκορπίσματα

Τίναξε στον αέρα τη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ η πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία Aiolos Investments, καθώς η αγορά ψαχνόταν για το τι πραγματικά συμβαίνει και ποιος έχει στην κατοχή του το πακέτο των μετοχών της εταιρείας. Όπως έλεγαν στη στήλη άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, αιφνιδιαστικές κινήσεις όπως αυτή ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου, βάζοντας σε κίνδυνο όλη τη διαδικασία της έκτακτης γενικής συνέλευσης και μαζί και το μέλλον της Άκτωρ, που κάθε μήνα «μπαίνει μέσα» κάτι εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, ανεμομαζέματα, διαβολοσκορπίσματα από την πλευρά των εφοπλιστών. Πάντως, για να πούμε και κάτι πιο εύθυμο, όσοι παρακολουθήσαν την αναβληθείσα Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ και είχαν παρακολουθήσει διαδικτυακά και εκείνη του Ιανουαρίου θα διαπίστωσαν την αλλαγή στα μουσικά γούστα. Το μουσικό θέμα που «έντεινε» τη τηλεδιάσκεψη της συνέλευσης λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας, ήταν αρκετά «dance» σε σχέση με το κλασικό ρεπερτόριο που υπήρχε στις συνελεύσεις την εποχή Καλλιτσάντση. Και δεν θα εξέπληττε τη στήλη αν στις 22 Απριλίου το αντίστοιχο μουσικό θέμα ήταν «hard rock», κάτι απόλυτα φυσιολογικό, με βάση αυτά που εικάζουμε ότι θα ακολουθήσουν μεταξύ Reggeborgh και της πλευράς Μπάκου -Καϋμενάκη…

Οι άλλοι Ολλανδοί

Μπορεί η οικογένεια Wessels που ελέγχει την ολλανδική Reggeborgh, ως μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ, να έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο και να είναι στο επίκεντρο της προσοχής των ελληνικών ΜΜΕ, ωστόσο υπάρχει μια άλλη ολλανδική οικογένεια με μεγάλη παράδοση που έχει κάνει μεγάλα deal στην Ελλάδα και περνάει απαρατήρητη από τα δημοσιογραφικά ραντάρ. Πρόκειται για τον ολλανδικό όμιλο Ten Brinke, ο οποίος έχει μια παράδοση 119 ετών και ο οποίος έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008 μέσω της θυγατρικής Ten Brinke Ελλάς. Προέδρος και CEO της Ten Brinke Ελλάς είναι ο 60χρονος Albert Τen Brinke, ο οποίος αποτελεί την τέταρτη γενιά της επιχειρηματικής οικογένειας και ο οποίος ηγείται ενός ομίλου με ετήσιο τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ. Προ ημερών η Ten Brinke Ελλάς προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο της ένα τετραώροφο κτήριο που στεγάζει το ΑΒ Βασιλόπουλος στο Καλαμάκι, συνολικής επιφανείας 4.481 τ.μ.. Το ακίνητο θεωρείται φιλέτο και η συναλλαγή απέσπασε το φθόνο των ανταγωνιστών. Να σημειωθεί πως η Ten Brinke Ελλάς, που συναλλάσσεται κυρίως με την Τράπεζα Πειραιώς, έκανε «κίνηση ματ» το 2018 όταν συνομολόγησε συνεργασία με εγχώρια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ώστε να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς για δάνεια – ακίνητα, με μονομερές μάλιστα δικαίωμα ανανέωσης από την πλευρά της, για να αποφασίζει εάν θα αγοράζει τα ακίνητα- δάνεια με τίμημα τουλάχιστον της συμφωνημένης τιμής στόχου. Στη βάση αυτή της σύμβασης η Ten Brinke Ελλάς έχει και μονομερές δικαίωμα να ζητεί αντικατάσταση κάποιου δανείου - ακινήτου με άλλο δάνειο – ακίνητο εφόσον διαπιστώνει ανυπέρβλητα εμπόδια όπως αδυναμία επίλυσης νομικών η πραγματικών προβλημάτων που κωλύουν τη μεταβίβαση στον προσυμφωνημένο χρόνο ή η μη συναίνεση του ιδιοκτήτη στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταβίβαση του. Στη βάση της ειδικής αυτής συμφωνίας, η Ten Brinke Ελλάς έχει τη δυνατότητα να αποδεσμεύει ένα δάνειο - ακίνητο και να της επιστρέφεται η προκαταβολή που είχε καταβάλλει, καθώς και όλα τα τυχόν έξοδα που είχε διενεργήσει! Ομολογουμένως το risk management των Ολλανδών είναι εξαιρετικό.

Το fund των ραπτομηχανών

Πολύ δραστήριο εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες το Vel Investment Fund AIFLNP V.C.I.C. Limited, το κυπριακό fund που δημιουργήθηκε το 2018 από τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Βελάνη, η οποία έχει συνδέσει το όνομα της με τις ραπτομηχανές Singer. Το fund το τρέχει ο Κώστας Βελάνης, επικουρούμενος από τους πολύπειρους στη λογιστική Θεράποντα Μαύκα και Χριστόδουλο Παντελίδη, αλλά και τον Άγγελο Λυμπέρη, χρηματιστή με θητεία σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η στήλη πληροφορείται πως το Vel Investment Fund AIFLNP V.C.I.C. Limited – το fund των ραπτομηχανών όπως το λένε περιπαικτικά τραπεζικά στελέχη- έχει «κτυπήσει» το τελευταίο διάστημα πακέτα ενυπόθηκων δανείων, τα οποία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ακίνητα σε περιοχές «φιλέτα», από τα οποία κατέγραψε μεγάλες υπεραξίες σε χρόνο ρεκόρ, καθώς βρήκε σε σύντομο χρόνο αγοραστές για τα assets. Η οικογένεια Βελάνη αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες μέσω των κυπριακών VELL HOLDINGS LIMITED και NOVAKING DEVELOPMENTS LIMITED, με τη νέα γενιά, τους Ιωάννη, Βασίλειο και Ασπασία Βελάνη, να έχουν πάρει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που ήδη μετρά οκτώ δεκαετίες πορείας.

Σιδερένιος ο Φωκίωνας

Εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και πλέον βρίσκεται σπίτι μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Από καρδιάς η στήλη του εύχεται περαστικά και σιδερένιος.

Οι 150 του Κουρμούση

Φουλ τις μηχανές έχει βάλει ο Ειδικός Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης, προκειμένου να στελεχώσει πλήρως την γραμματεία του. Σε πρώτη φάση ο κ. Κουρμούσης αναζητά περίπου 150 άτομα, 30 για την κεντρική υπηρεσία και 120 για τις περιφερειακές υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η Γραμματεία εξαιρείται από την κινητικότητα στο Δημόσιο, κάτι που της επιτρέπει να κάνει αποσπάσεις μονίμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με διαδικασίες εξπρές, καθώς δεν απαιτείται απόφαση των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Η μόνη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει διετή τουλάχιστον υπηρεσία και να μην έχουν οποιοδήποτε κώλυμα απόσπασης στην ΕΓΔΙΧ. Η διάρκεια της απόσπασης είναι αορίστου χρόνου, κάτι που όπως μαθαίνουμε έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά από την περιφέρεια. Η τελική επιλογή των υπαλλήλων θα γίνει από επιτροπή αξιολόγησης, υπό την εποπτεία του κ. Κουρμούση, η οποία θα διενεργεί και τις προφορικές συνεντεύξεις

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.