ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αποκαλυπτικός Γιώργος Ζαββός, οι προβληματικές Επιτροπές Ελέγχου και το ομόλογο της Diana

Ο αποκαλυπτικός Γιώργος Ζαββός, οι προβληματικές Επιτροπές Ελέγχου και το ομόλογο της Diana

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ζαββός εφ' όλης της ύλης

Πλήθος ειδήσεων έβγαλε η ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός στους ανταποκριτές ξένου Τύπου και η οποία χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη συμμετοχή. Ο κ. Ζαββός ενημέρωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή ΙΙ», το σχήμα του οποίου έχει ήδη εγκριθεί από την ΕΕ και το οποίο θα προβλέπει (ξανά) κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ με σκοπό να μειωθούν κατά 32 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, σε βάθος 18μηνου. Έτσι, συνολικά μετά τις δύο φάσεις του «Ηρακλή» τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπεζικό σύστημα θα κινούνται στα μέσα του 2022 σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς θα έχουν μειωθεί κατά 64 δισ. ευρώ, χωρίς – όπως τόνισε ο κ. Ζαββός- να έχει επιβαρυνθεί στο ελάχιστο ο Έλληνας φορολογούμενος. Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταιρειών για το μέλλον και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς (ΤΧΣ).

Η Attica Bank

Ενδιαφέρον είχε ο τρόπος που χρωμάτισε ο κ. Ζαββός την απάντηση του όταν ερωτήθηκε για την Attica Bank και τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η τράπεζα μετά τις ζημιές του 2020, κατάσταση που επιβάλει να ενεργοποιηθεί το σχήμα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) και να υπάρξει κάλυψη της ζημιάς, μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης απευθείας από το Δημόσιο. Ο κ. Ζαββός είπε πως αυτή την περίοδο καταρτίζεται η πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα προβλέπει το πως θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, όταν η Γενική Συνέλευση της Attica Bank επικυρώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τις οικονομικές καταστάσεις του 2020. «Η Attica Bank είναι μη συστημική τράπεζα και υπόκειται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την εποπτεία και ευθύνη αυτής της τράπεζας», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως στη διαδικασία ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου θα έχει ενεργό ρόλο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τέλος, ερωτηθείς για την πρόταση της ΤτΕ για την Asset Management Company, είπε πως η κάθε λύση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να είναι συμβατή με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, να μη γεννά μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση (κάτι που δεν αποφεύγεται με την AMC), να είναι αποδεκτή από τις αγορές και κυρίως να θέλουν να την υιοθετήσουν οι τράπεζες. Ξεκαθάρισε δε πως σε μια «booming market» όπως είναι η ελληνική σήμερα είναι προτιμότερο τα χρήματα να τα βάζουν οι αγορές και όχι οι φορολογούμενοι, όπως θα συνέβαινε σε μια flat market. Τέλος, απεκάλυψε στους ανταποκριτές, πως το προσχέδιο για τις αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και πως θα κατατεθεί προς ψήφιση Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αλλά και πως το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο είναι ήδη έτοιμο.

Η Σπάρτα Πράγας και η ΔΕΠΑ

Ο τσεχικός όμιλος EPH (Energetický a pruyslový holding), ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος στην Κεντρική Ευρώπη που ανήκει στον 46χρονο δικηγόρο Ντανιέλ Κρετίνσκυ (Daniel Kretinsky) εμφανίζεται μεταξύ των βασικών διεκδικητών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ο Κρετίνσκυ, ο οποίος είναι εδώ και αρκετά χρόνια ο ιδιοκτήτης της Σπάρτα Πράγας είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας – γιος ενός ακαδημαϊκού καθηγητή πληροφορικής και μιας δικαστίνας του ανώτατου δικαστηρίου-. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται από το Forbes στα 4,2 δισ. δολάρια και είναι ο τρίτος πλουσιότερος Τσέχος. Ο Κρετίνσκυ έχει απασχολήσει αρκετές φορές τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αφενός διότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει εξαγοράσει μεγάλες ενεργειακές μονάδες στην ΕΕ, αφετέρου διότι απέκτησε συμμετοχές στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, στη γερμανική αλυσίδα λιανεμπορίου Metro AG, στα αγγλικά ταχυδρομεία Royal Mail, αλλά και στην αμερικανική αλυσίδα Macy's. Γάλλοι δημοσιογράφοι και ειδικά η Libération ερεύνησαν σε βάθος τον Ντανιέλ Κρετίνσκυ. Η έρευνα αυτή κατέδειξε πως αρκετές εταιρείες και επιχειρήσεις αποκτήθηκαν από τον Τσέχο ολιγάρχη υπό «προβληματικές συνθήκες». Παράλληλα, ερευνήθηκε η σχέση του με το ρωσικό καθεστώς, χωρίς να υπάρξουν όμως ευρήματα που να τον συνδέουν απευθείας με το Κρεμλίνο, εξαιρουμένης της συνεργασίας της EPH με την Gazprom. Σε κάθε περίπτωση, εάν η EPH πλειοδοτήσει για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα αποκτήσει το 100% της ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ ΑΕ. Ακόμη, θα αποκτήσει την κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ, αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής. Βασικός ανταγωνιστής της EPH στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ιταλική Italgas, η οποία ανήκει στο ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP). Η Italgas διαθέτει μια πολύπειρη διοικητική ομάδα, της οποίας ηγείται o CEO Paolo Gallo, επί σειρά ετών στέλεχος της Fiat.

Το Q&A και οι Επιτροπές Ελέγχου

Συστάσεις σε συγκεκριμένες εισηγμένες έκανε πρωτομηνιάτικα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκδίδοντας ένα Q&A αναφορικά με το Νόμο 4449/2017 και τις Επιτροπές Ελέγχου των εταιρειών. Μεταξύ των 18 ερωτήσεων – απαντήσεων που περιλαμβάνονται στο σχετικό εποπτικό εγχειρίδιο υπήρχε και η εξής ερώτηση: «Επιτρέπεται να υπάρχουν κοινά μέλη στις Επιτροπές Ελέγχου σε μητρική και θυγατρική, oι οποίες είναι και οι δύο εισηγμένες;». Η απάντηση που δίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η εξής : «Εισηγμένες εταιρείες του ίδιου Ομίλου, με σχέση μητρικής – θυγατρικής, συστήνεται να μην έχουν κοινά πρόσωπα στις Επιτροπές Ελέγχου, λαμβανομένων υπόψη ιδίως τυχόν ζητημάτων ανεξαρτησίας και σύγκρουσης συμφερόντων και με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων ως προς τα πιστωτικά ιδρύματα». Ποιους αφορά στην πράξη η σύσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Με μια πρώτη ματιά 4 εισηγμένες. Τη Viohalco και την εισηγμένη θυγατρική της Cenergy Holdings, που έχουν κοινό μέλος στις επιτροπές ελέγχου τους, και την Intracom Holdings και την εισηγμένη θυγατρική της INTRAKAT, στις οποίες συμβαίνει ξανά το ίδιο, ήτοι έχουν το ίδιο μέλος στις επιτροπές ελέγχου τους. Δεδομένου ότι ο Νόμος 4449/2017 στο άρθρο 4 παρ. 4 προβλέπει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει την τήρηση των εν λόγω διατάξεων και δύναται να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση τους από τα εποπτευόμενα από αυτήν πρόσωπα και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, αντιλαμβανόμαστε πως οι προαναφερθείσες εισηγμένες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα σε αλλαγές προσώπων στις Επιτροπές Ελέγχου τους.

Το ομόλογο της Diana

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 η Diana Shipping του Συμεών Παληού είχε εκδώσει ένα ομόλογο 100 εκατ. δολαρίων , το οποίο έφερε επιτόκιο 9,5%! Σήμερα και ενώ τα ινία της Diana Shipping τα έχει πλέον αναλάβει η Σεμίραμις Παληού, δρομολογείται η αποπληρωμή του ομολόγου του 2018, με την έκδοση ενός νέου, ξανά πενταετούς διάρκειας. Για το λόγο αυτό η Diana Shipping ανέθεσε στις Arctic Securities AS και στην Nordea Bank Abp, Filial i Norge να οργανώσουν μια σειρά από investor calls, προκειμένου να βολιδοσκοπηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Γιατί αυτή η κίνηση είναι απόλυτα λογική; Η απάντηση είναι απλή. Όταν εκδόθηκε το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ, το 2018, το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ είχε απόδοση 3,1%. Σήμερα το ίδιο ομόλογο έχει απόδοση 1,6%. Οπότε, η όποια έκδοση χρέους σήμερα θα γίνει με πολύ χαμηλότερο κόστος από το υφιστάμενο 9,5%. Και σε αυτό «στοιχηματίζει» και η Σεμίραμις Παληού.

Η Ten Βrinke

Σε κινήσεις αναδιάρθρωσης των ελληνικών δραστηριοτήτων της προχωρεί η ολλανδική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Ten Brinke, την ίδια στιγμή που σχεδιάζει νέα project ανάπτυξης ακινήτων. Προ εβδομάδων η Ten Brinke δρομολόγησε την απορρόφηση κάποιων εκ των συνολικά 16 ελληνικών θυγατρικών της. Συγκεκριμένα, η Ten Brinke Hellas προχώρησε στην απορρόφηση των Δ4 Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, Megatrans Mονοπροσωπη ΙΚΕ και Ten Brinke Developments. Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συγχώνευσης το μετοχικό κεφάλαιο της Ten Brinke Hellas ανήλθε στα 12,97 εκατ. ευρώ. Αλλά η προσοχή της διοικητικής ομάδας της Ten Brinke πέραν του consolidation, είναι στραμμένη και στα υπό ανάπτυξη έργα. Μεγάλο βάρος δίνεται στην «υβριδική» (εμπορική – τουριστική) επένδυση σε μεγάλο ακίνητο στην Ερμού, το οποίο έχει μισθωθεί για δέκα έτη με στόχο να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση καταστημάτων, αλλά και για την ενοικίαση διαμερισμάτων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.