ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Όχι" στο Μηχανισμό Στήριξης λέει η Ισπανία

"Όχι" στο Μηχανισμό Στήριξης λέει η Ισπανία
«Όχι» στη διεθνή οικονομική βοήθεια λέει η Ισπανία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της χώρας Ελένα Σαλγάδο...

«Όχι» στη διεθνή οικονομική βοήθεια λέει η Ισπανία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της χώρας Ελένα Σαλγάδο.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, οι θεμελιώδεις δείκτες της Ισπανίας δεν δικαιολογούν προσφυγή, υποστηρίζει η κ. Σαλγάδο, η οποία επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα έπασχε από σημαντική ανισορροπία των δημοσίων λογιστικών της, η οποία δεν οφειλόταν μόνο στην κρίση».

Η Ελένα Σαλγάδο θεωρεί ότι οι πόροι αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών θα είναι αρκετοί για να τις βοηθήσουν σε περίπτωση σημαντικών απωλειών.
«Το ύψος των πόρων τοποθετείται στα 99 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόνο τα 11 δισεκατομμύρια έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Δεδομένου του επιτοκίου δανεισμού στο 7%, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτό το δυναμικό να χρησιμοποιηθεί εάν δεν υπάρξει ανάγκη», λέει η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών.

Μετά την ιρλανδική κρίση και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Μαδρίτης, οι επενδυτές συνέχισαν να αμφιβάλουν για την ικανότητα της Ισπανίας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να δώσει ώθηση στην οικονομία της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα αμφιβολίες για τον στόχο που έχει θέσει η ισπανική κυβέρνηση μείωσης στο 6% του ΑΕΠ του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας το 2011, έναντι 9,3% φέτος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο αναγκάσθηκε να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που συνδυάζουν λιτότητα και ανάκαμψη.

Ροή Ειδήσεων