ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Big Brother» για το ξέπλυμα στις τράπεζες, οι εγγυητικές σε ΑΠΕ και ναυτιλία και η δωρεά της Nova

«Big Brother» για το ξέπλυμα στις τράπεζες, οι εγγυητικές σε ΑΠΕ και ναυτιλία και η δωρεά της Nova

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το EuReCA της EBA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) έθεσε χθες σε λειτουργεία την κεντρική βάση δεδομένων της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT). Αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα αναφοράς για το ξέπλυμα χρήματος, ονομάζεται «EuReCA» και θα είναι ένα από τα κεντρικά εργαλεία για τον συντονισμό των εθνικών αρμόδιων αρχών και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος στην ΕΕ. Το EuReCA είναι εξαιρετικά χρήσιμο διότι θα παρέχει πληροφορίες για σημαντικές αδυναμίες στο ξέπλυμα χρήματος που εμφανίζονται σε μεμονωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΕΕ. Στη βάση αυτή, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναφέρουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να διορθώσουν αυτές τις ουσιώδεις αδυναμίες. Το EuReCA θα περιλαμβάνει επίσης ευρήματα εσωτερικού ελέγχου που εντοπίζονται από μια αρχή προληπτικής εποπτείας κατά τη διάρκεια επιτόπιας επιθεώρησης και για τα οποία το διοικητικό όργανο της ανώτατης διοίκησης της τράπεζας είχε ενημερωθεί, αλλά αποφάσισε να μην τα θεραπεύσει (ήδη έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις). Η EBA θα ανταλλάσσει πληροφορίες του EuReCA με τις αρμόδιες αρχές, ανάλογα με την περίπτωση και έτσι θα λειτουργεί ως εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης. Και στη βάση αυτή αναμένεται να βοηθηθούν σημαντικά τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι εγγυητικές για τις ΑΠΕ

Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλαπλάσιες αιτήσεις για ΑΠΕ σε σχέση με αυτές που «αντέχει» η χώρα. Έτσι, για να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι, όσοι έχουν κάνει σχετική αίτηση πρέπει να προσκομίσουν εγγυητικές επιταγές καλής εκτέλεσης προκειμένου να περάσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην αγορά των ΑΠΕ κάνουν λόγο για «μεγάλο ξεκαθάρισμα» μέσα στους επόμενους μήνες, όταν και θα εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Όπως πληροφορείται μάλιστα η στήλη, μεγάλες εταιρείες φροντίζουν να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων εγγυητικές δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ώστε αφενός να κλειδώσουν τα δικά τους έργα, αφετέρου να εξασφαλίσουν και άλλες άδειες, προσφέροντας έτσι διέξοδο σε όσους δεν έχουν τα χρήματα ή τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τις δικές τους εγγυητικές.

Οι εγγυητικές για τις ναυτιλιακές

Διπλασιάσθηκε μετά από 28 χρόνια το ύψος της τραπεζικής εγγύησης που καταβάλουν τα γραφεία ή τα υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα. Από το Δεκέμβριο του 1994 οι αλλοδαπές εφοπλιστικές επιχειρήσεις που άνοιγαν γραφεία ή υποκαταστήματα στην Ελλάδα κατέβαλαν εγγυητική τουλάχιστον 5.000 δολαρίων. Με απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Πλακιωτάκης το ποσό αυτό διπλασιάζεται. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ανωτέρω εγγυητική επιστολή για κάθε γραφείο ή υποκατάστημα αλλοδαπής ναυτιλιακής επιχείρησης, καθώς και για τις ημεδαπές ναυτιλιακές επιχειρήσεις θα ανέρχεται πλέον σε 10.000 δολάρια, ενώ σε περίπτωση που η αλλοδαπή επιχείρηση εγκαθίσταται στην Ελλάδα με περισσότερα του ενός γραφεία ή υποκαταστήματα καταθέτει μια εγγυητική επιστολή, το ποσό της οποίας είναι ανάλογο του αριθμού των εγκαταστάσεων.

Ο νέος CFO των ΕΛΠΕ

Μετά από τρία χρόνια στη θέση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών (Group CFO) στον Όμιλο ΕΛΠΕ ο Κρίστιαν Τόμας αφυπηρέτησε και παρέδωσε την σκυτάλη στον Βασίλη Τσάιτα, ο οποίος μέχρι χθες ήταν ο Head of Investor Relations του Ομίλου. Ο κ. Τσάιτας έχει πλούσιο βιογραφικό, αλλά το σημαντικότερο είναι πως έχει την εκτίμηση της επενδυτικής κοινότητας και θεωρείται εξαιρετικά σοβαρός και αποτελεσματικός. Εργάζεται στον Όμιλο των ΕΛΠΕ από το 2011 και διαχρονικά είχε συμμετοχή σε σημαντικά στρατηγικά έργα του Ομίλου. Στο παρελθόν, είχε εργαστεί στη Shell στην Ελλάδα, καθώς και στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής της HSBC στο Λονδίνο. Ο νέος Group CFO των ΕΛΠΕ είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, κάτοχος ΜΒΑ από το INSEAD, καθώς και μέλος του Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Να σημειωθεί πως ο Κρίστιαν Τόμας είχε διεκδικήσει τη θέση του CEO των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, κάτι που καταδεικνύει πως ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου επιζητούσε αλλαγή επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Αντιπυρικές δωρεές

Μπορεί η κρατική προετοιμασία για την προσεχή αντιπυρική περίοδο να έχει καθυστερήσει, ωστόσο ο ιδιωτικός τομέας δείχνει εμπράκτως την υποστήριξή του στην Πολιτεία και κυρίως πως βρίσκεται σε εγρήγορση. Χαρακτηριστική είναι η δωρεά στην οποία προχώρησε προ ημερών προς το Πυροσβεστικό Σώμα η Nova Τηλεπικοινωνίες Μονοπρόσωπη ΑΕ. Συγκεκριμένα, δώρισε 200 στολές αντιπυρικής προστασίας, καθώς και ένα βοηθητικό επιβατικό όχημα με επιπλέον ηχητικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 48.650 ευρώ. Η χειρονομία αυτή ακολούθησε της αξιοσημείωτης δωρεάς της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού, της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η οποία δώρισε πέντε πυροσβεστικά οχήματα για τη μεταφορά προσωπικού και την προώθηση πεζοπόρων τμημάτων στα μέτωπα των επιχειρήσεων, πέντε πυροσβεστικά οχήματα δασικού τύπου για την υποστήριξη του έργου δασοπυρόσβεσης, καθώς και εξοπλισμό όπως φορητούς πομποδέκτες για την υποστήριξη επικοινωνιών, φορητούς ανιχνευτές εκρηκτικών αερίων, ελαστικά επίσωτρα πυροσβεστικών οχημάτων, αστικά κράνη, στολές χημικής προστασίας, καθώς και κράνη αεροπορικού τύπου για τα πληρώματα των εναέριων μέσων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.