ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα δίνεται η στήριξη του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες – Όλη η διάταξη

Πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες
Πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες

Πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν.4738/2020 με σκοπό την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κύριας κατοικίας τους ή της εκποίησης αυτής στο πλαίσιο πτώχευσης, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου, καθορίζεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση της συνεισφοράς, το περιεχόμενο και η προθεσμία υποβολής τους καθώς και η διαδικασία έγκρισης ή απόρριψής τους, προσδιορίζονται οι έννομες συνέπειες που επέρχονται από την έγκριση των αιτήσεων συνεισφοράς και η λήξη αυτών, παρέχεται εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση όλων των σχετικών θεμάτων και ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) του Υπουργείου Οικονομικών ως αρμόδια για την αξιολόγηση και την έγκριση των σχετικών αιτήσεων.

Ακόμη, ρυθμίζεται η διαδικασία καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου και προβλέπεται ο τακτικός έλεγχος από πλευράς Δημοσίου επί των αιτήσεων ως προς τη συνδρομή των οριζομένων προϋποθέσεων κατά τον χρόνο υποβολής τους και προσδιορίζεται το ποσοστό της πληρωτέας δόσης του οφειλέτη προς τον επισπεύδοντα πιστωτή ή σε περίπτωση πτώχευσης προς τον σύνδικο καθώς και το μέγιστο ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου επί της μηνιαίας πληρωτέας δόσης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε νοικοκυριού.

Επίσης, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπονται:

  1. οι υποχρεώσεις του οφειλέτη καθ’ όλη τη διάρκεια της καταβολής συνεισφοράς του Δημοσίου και οι έννομες συνέπειες λόγω της μη τήρησης αυτών (αναδρομική έκπτωσή του από το συγκεκριμένο ευεργέτημα και αναζήτηση των ποσών που δόθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, έντοκη επιστροφή των ποσών αυτών, κ.λπ.),
  2. οι περιπτώσεις στις οποίες η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται και το σύνολο του ποσού αναζητείται από τον οφειλέτη ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
  3. οι σχετικές ποινές σε περίπτωση δήλωσης από τον αιτούντα ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης αληθινών στην αίτηση υπαγωγής κ.λπ.