ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μείωση 16,4% στις εξαγωγές φρούτων, λαχανικών – Aπώλειες για τους αγρότες

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μείωση 16,4% στις εξαγωγές φρούτων, λαχανικών – Aπώλειες για τους αγρότες
Ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν επίσης την αύξηση του κόστους παραγωγής.
ΙΝΤΙΜΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για μείωση των ελληνικών εξαγωγών κάνει λόγο στο Newsbomb.gr o κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas - Πώς διαμορφώνεται το εμπόριο φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στο Newsbomb.gr o κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit – Hellas στις αρχές Μαρτίου, η ουκρανική κρίση και η πρόσθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους που προέκυψε από αυτήν, είχαν ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά των φρούτων και λαχανικών.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι ροές των εξαγωγών μας μέχρι 1/4/2022 παρουσιάζει σημαντική μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής της τάξης του -16,4% παρά την μικρή βελτίωση της ανασκοπούμενης εβδομάδος λόγω ζήτησης εν όψει του Πάσχα των καθολικών.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Πολυχρονάκη στο Newsbomb.gr:

Οι τάσεις κατανάλωσης για το πρώτο τρίμηνο του 2022, χαρακτηρίζονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και πιο πρόσφατα από εκτόξευσή του λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης.

Τον Ιανουάριο 2022 παρατηρήθηκε μια μείωση των εξαγωγών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατά -13,1% πλην όμως μια προσωρινή αναζωπύρωση στην αγορά οπωροκηπευτικών, με αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε σχέση με τον Δεκέμβριο, οι δε μεσοσταθμικές τιμές εξαγωγής βελτιωμένες κατά 9,9% έναντι αύξησης του κόστους παραγωγής κατ΄ εκτίμηση της τάξεως του 30-35% Επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε αύξηση εισαγωγών φρούτων και λαχανικών κατά 13,1% σε ποσότητες και 30% σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τον Φεβρουάριο, η αγορά δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν επίσης την αύξηση του κόστους παραγωγής. Με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι ευρωπαίοι καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Στις αρχές Μαρτίου, η ουκρανική κρίση και η πρόσθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους που προέκυψε από αυτήν, είχαν ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά των φρούτων και λαχανικών. Οι καταναλωτές μειώνουν την αγορά νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων υπέρ των προϊόντων μαζικής κατανάλωσης.

Αυτή η μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων καταναλωτών έγινε ήδη αντιληπτή από τον κλάδο.

Οι ροές των εξαγωγών μας μέχρι 1/4/2022 παρουσιάζει σημαντική μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής της τάξης του -16,4% παρά την μικρή βελτίωση της ανασκοπούμενης εβδομάδος λόγω ζήτησης εν όψει του Πάσχα των καθολικών και των μειωμένων αφίξεων ισπανικών προϊόντων λόγω απεργίας των μεταφορέων.

Βεβαίως προς Ουκρανία και Λευκορωσία καμιά δραστηριότητα δεν παρατηρείται αλλά η δραστηριότητα με τις γύρω χώρες συνεχίζεται βεβαίως με καθημερινή σχεδόν επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς.

Οι οικονομικές απώλειες για τους καλλιεργητές και τους εμπόρους φέτος είναι τεράστιες. Οι εισροές, τα υλικά συσκευασίας και τα καύσιμα έχουν γίνει τόσο ακριβά με συνέπεια η παραγωγή να γίνεται μη βιώσιμη και η συγκομιδή λόγω συνθηκών να διακοπεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις προοπτικές προτείναμε τη βελτίωση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της αγοράς, ιδίως την απόσυρση του προϊόντος στο πλαίσιο των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών. Ζητείται μείωση του κόστους των λιπασμάτων ,φυτοφαρμάκων αλλά και των υλικών συσκευασίας– τυποποίησης και μεταποίησης που χρησιμοποιούνται στα οπωροκηπευτικά και αγροκτήματα, καθώς και μείωση του κόστους ενέργειας και νερού άρδευσης αλλά και ενίσχυσης του πετρελαίου κίνησης στα έμφορτα φορτηγά Διεθνών μεταφορών (πολιτική που εφαρμόζουν πολλά Κράτη Μέλη της ΕΕ π.χ. Βέλγιο, Ισπανία).

Σημειώνεται ότι ο κλάδος των Ομοσπονδιών Φορτηγών Αυτοκινήτων θα ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 13 Απριλίου 2022, λίγο πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα αν μέχρι τότε δεν υπάρχει ανταπόκριση σε διατυπωθέντα αιτήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: «Εκτοξεύτηκε» η τιμή των οπωροκηπευτικών