ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Εκτοξεύτηκε» η τιμή των οπωροκηπευτικών

Ακρίβεια: «Εκτοξεύτηκε» η τιμή των οπωροκηπευτικών
Οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Με κύμα ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές.

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές λαχανικών και φρούτων, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών, τα καύσιμα, το μεταφορικό κόστος και τα λιπάσματα, έχουν παραλύσει την αγορά.

Οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές των λαχανικών.

Ενδεικτικά:

 • Μαρούλι (τμχ): 1,10€ (από 0,50€) +120%
 • Ντομάτες (1 κιλό): 3€ (από 1,50€) +100%
 • Μπρόκολο και κουνουπίδι (1 κιλό): 2€ (από 0,50€ – 1€) +300%
 • Πιπεριές πράσινες (1 κιλό): 4,5 ευρώ από 2,5 ευρώ +80%
 • Σέλινο (ένα ματσάκι): 0,80 ευρώ (από 0,40 ευρώ) +100%

«Το κόστος των μεταφορικών είναι κυρίως ένα σοβαρό πρόβλημα», λένε οι επαγγελματίες, επισημαίνοντας ότι η τιμή καθορίζεται και από την προσφορά και τη ζήτηση σύμφωνα με το Mega.

Δημοσκόπηση: 6 στους 10 εργαζόμενους μείωσαν τα ψώνια, 7 στους 10 έκλεισαν τη θέρμανση

Υπενθυμίζεται ότι η ακρίβεια παραμένει το νο1 πρόβλημα για τους Έλληνες το τελευταίο διάστημα, όπως αποτυπώθηκε και στη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr, με τα στοιχεία από έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας να επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή.

Συγκεκριμένα έξι στους δέκα εργαζομένους δήλωσαν ότι η άνοδος των τιμών, τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, ενώ επτά στους δέκα επισημαίνουν ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση.

Την ίδια ώρα το 80% έχει «κόψει» κάθε είδους ψυχαγωγία με το 85% να ζητά επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ειδική θεματική έρευνα της ALCO για το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:

 • Το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής. "Πολύ" απαντά το 26% και "Αρκετά" το 33%. Αντίστοιχα, το 32% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει "Λίγο" και το 9% "Καθόλου".
 • Το 74% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση. "Πολύ" απαντά το 33% και "Αρκετά" το 41%. Αντίστοιχα, το 16% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει "Λίγο" και το 10% "Καθόλου".
 • Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία. "Πολύ" απαντά το 48% και "Αρκετά" το 32%. Αντίστοιχα, το 14% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει "Λίγο" και το 6% "Καθόλου".
 • Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και, στη συνέχεια, να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.
 • Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.
 • Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 49% επιλέγει τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης, το 43% την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

Κυριαρχεί η απαισιοδοξία και η ανασφάλεια

Επιπλέον από τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, πολύ σημαντική είναι η διαφοροποίηση του δείκτη αισιοδοξίας (η ερώτηση που διατυπώνεται είναι "είστε ή όχι αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται;"), όπου το 61% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι και το 30% αισιόδοξοι. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τέλος, σε σχέση με τον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, το 60% δηλώνει σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και το 35% δηλώνει «όχι».

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά την πολυετή λιτότητα, βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων, που απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων. Η διάρκεια δε της ακρίβειας και μη αντιστάθμισή της με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μέτρα προστασίας του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ θα αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων στασιμοπληθωρισμού».

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: 6 στους 10 εργαζόμενους μείωσαν τα ψώνια, 7 στους 10 έκλεισαν τη θέρμανση

Έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «καίει» την κυβέρνηση – Ανασφαλείς οι πολίτες