ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «πρωταθλήτρια» CVC, οι Σαουδάραβες που ψάχνουν δωμάτιο και οι δικηγόροι και τα «μαντριά»

Η «πρωταθλήτρια» CVC, οι Σαουδάραβες που ψάχνουν δωμάτιο και οι δικηγόροι και τα «μαντριά»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η «πρωταθλήτρια» CVC

Η CVC Capital Partners, το επενδυτικό fund που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αποκτώντας μεταξύ άλλων, είτε τον έλεγχο , είτε συμμετοχές, στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας (Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic), των ασφαλίσεων (Εθνική Ασφαλιστική), των τροφίμων (Vivartia, Δωδώνη), του τουρισμού (e-travel, D Marinas Hellas ), του e- commerce (Skroutz) και της ενέργειας (ΔΕΗ), έχει αναμφίβολα κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας. Ωστόσο, η χώρα που το CVC Capital Partners είναι όχι απλά γνωστό, αλλά εξαιρετικά δημοφιλές είναι η Ινδία του 1,4 δισεκατομμυρίου κάτοικων. Γιατί; Διότι προ ημερών η Gujarat Titans, η ομάδα κρίκετ που η CVC Capital Partners απέκτησε το 2021 έναντι 740 εκατ. δολαρίων (!) κέρδισε την Ινδική Πρέμιερ Λιγκ του κρίκετ στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση. Και όταν μιλάμε για δημοφιλή πρωταθλήματα στην Ασία τα μεγέθη ξεφεύγουν. Αρκεί να αναφέρουμε πως στον τελευταίο νικηφόρο αγώνα των Gujarat Titans απέναντι στους Rajasthan Royals, παρακολούθησαν την αναμέτρηση στο στάδιο του Αχμενταμπάντ 100.000 οπαδοί. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό το γιατί η CVC Capital Partners επένδυσε τόσα χρήματα σε μια ομάδα κρίκετ. Δεν ξέρουμε ποια ομάδα υποστηρίζει ο Άλεξ Φωτακίδης, ο επικεφαλής της CVC για την Ελλάδα, ωστόσο τα μεγέθη στη χώρα μας δεν προσφέρονται για αντίστοιχα μεγάλες αθλητικές επενδύσεις, εκτός εάν το business plan περιλαμβάνει ενδιαφέροντα assets και εκμεταλλεύσεις.

Σαουδάραβες ψάχνουν δωμάτιο

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας η χώρα μας, μετά την πρόσφατη επίσκεψή τους. Τόσο, που θέλουν να επανέλθουν σύντομα, μέσα στον Ιούλιο. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: ψάχνουν 600 δωμάτια, προφανώς σε πρωτοκλασάτα ξενοδοχεία της Αθήνας και δεν μπορούν να βρουν με τίποτε. Ακόμα και αν –ως γνήσιοι Σαουδάραβες- πληρώνουν όσο-όσο. Το ζήτημα τείνει να πάρει ακόμη και πολιτικές διαστάσεις, καθώς πολύ δύσκολα μπορεί να πει κανείς όχι σε τέτοιους επισκέπτες.

Το σποτ του ΕΟΤ

Ο Όττο, ο πρωταγωνιστής του νέου σποτ του ΕΟΤ έχει ήδη κλέψει τις καρδιές όσων έχουν δει το σχετικό βίντεο και τα μηνύματα εντός και εκτός συνόρων είναι εξαιρετικά. Και για να αποδίδουμε τα εύσημα, εκτός από την Ogilvy που έκανε την παραγωγή και το Ίδρυμα Ωνάση που στήριξε την προσπάθεια, αφανείς συντελεστές είναι από την πλευρά του ΕΟΤ η Ελένη Μητράκη άμεση συνεργάτιδα του Δημήτρη Φραγκάκη και από το Υπουργείο Τουρισμού ο Θάνος Τριανταφύλλου που έχει την ευθύνη της επικοινωνίας του Βασίλη Κικίλια.

Δικηγόροι και «μαντριά»

Μια ρύθμιση που ισχυροποιεί τις δικηγορικές εταιρείες και περιορίζει σε ένα βαθμό την αυτονομία των δικηγόρων που εργάζονται σε αυτές, κατατέθηκε χθες ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών». Με τις προτεινόμενη τροποποίηση εισάγονται ρυθμίσεις για την αναγραφή και των δικηγορικών εταιρειών, μαζί με τον παριστάμενο δικηγόρο, στις δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να θεωρείται και η ίδια η δικηγορική εταιρεία, ως δεκτική επιδόσεως δικογράφων και αποφάσεων, σε περίπτωση που δικαστικός πληρεξούσιος ενεργεί ως εταίρος ή συνεργάτης δικηγορικής εταιρείας. Κατά την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, οι αναφορές αυτές «αποτυπώνουν την αληθή βούληση του διαδίκου να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο - μέλος δικηγορικής εταιρείας, δηλαδή ότι η εντολή και πληρεξουσιότητα του εντολέα δίδεται στη δικηγορική εταιρεία ακόμα και αν ο εντολέας απευθύνεται σε εταίρο ή συνεργάτη αυτής». Εμάς το όλο πράγμα μας θυμίζει τη φράση του Ευάγγελου Αβέρωφ ότι «το πρόβατο που φεύγει απ' το μαντρί το τρώει ο λύκος».

Τα bonus των τραπεζιτών

Το άρθρο 11 του νέου νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είχε θέσει η κυβέρνηση σε διαβούλευση από τις 29 Απριλίου έως και τις 13 Μάιου 2022, προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του βέτο του ΤΧΣ που έχει να κάνει με την πολιτική αμοιβών και τα bonus των τραπεζικών στελεχών. Με απλά λόγια, από την ψήφιση του νόμου και μετά, το ΤΧΣ, δεν θα μπορεί να θέσει κανένα εμπόδιο στη χορήγηση πρόσθετων αμοιβών στους τραπεζίτες, καθώς αυτές θα καθορίζονται από δείκτες αποδοτικότητας που θα συνδέονται με την κερδοφορία εκάστης τράπεζας ή με στόχους εξυγίανσής του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Έχοντας γνώση των διατάξεων αυτών και έχοντας πίστη στις καλές τους επιδόσεις, οι Διοικήσεις των Εθνική Τράπεζα και Eurobank φέρονται να αιτήθηκαν στο ΤΧΣ τη λήψη bonus για τη χρήση του 2021. Ωστόσο, όχι μόνον δεν θα το λάβουν, αλλά η κυβέρνηση - η οποία είναι εκείνη που τροποποιεί το νόμο του ΤΧΣ, ώστε οι τραπεζίτες να μπορούν να ζητήσουν bonus - «έριξε πόρτα» στα τραπεζικά στελέχη. Και έκρινε σωστό να δημοσιοποιήσει και το θέμα μέσω του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλέξη Πατέλη. «Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος. Εμείς λέμε λοιπόν όχι και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος. Ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί». Κανείς δεν διαφωνεί με τη διατύπωση του κ. Πατέλη. Ωστόσο, η αίτηση των τραπεζών στο ΤΧΣ για λήψη bonus δεν είναι κάτι το κρυφό για να χαρακτηριστεί «πισώπλατο», ειδικά από τη στιγμή που τα πιστωτικά ιδρύματα επικαλούνταν το άρθρο 11 του νέου νόμου του ΤΧΣ, με το οποίο η ίδια η κυβέρνησή αποφάσισε να καταργήσει το βέτο του Ταμείου για τις αμοιβές. Και εάν μπερδευτήκατε με όλα αυτά, δεν φταίτε εσείς, αλλά όσοι νομοθετούν (με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις)…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.