ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 124 δολάρια η τιμή του Brent – Πυροδοτεί νέες ανατιμήσεις

Το φράγμα των 124 δολαρίων το βαρέλι κατέρρευσε και πλέον ο επόμενος πήχης είναι τα 150 δολάρια
Το φράγμα των 124 δολαρίων το βαρέλι κατέρρευσε και πλέον ο επόμενος πήχης είναι τα 150 δολάρια
Pixabay

Διαρκείς είναι οι ανατιμήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αγοράς καυσίμων εξαιτίας της φρενήρους πορείας των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου μπρεντ.

Το φράγμα των 124 δολαρίων το βαρέλι ξεπεράσθηκε για ακόμη μια φορά και πλέον ο επόμενος πήχης είναι τα 150 δολάρια, με τους αναλυτές και τα στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να αδυνατούν να κάνουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Ακόμη και οι εκτιμήσεις για το πού θα φτάσει η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης μοιάζουν έωλες αφού κάθε μέρα οι αυξήσεις πέφτουν σωρηδόν.

Η πρόβλεψη για τη διαμόρφωση της βενζίνης τις επόμενες εβδομάδες στα επίπεδα των 2,5-2,6 ευρώ στα αστικά κέντρα, έναντι των περίπου 2,35 ευρώ ανά λίτρο σήμερα, θεωρείται ρεαλιστική.

Η πορεία και η διαμόρφωση των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης στην εγχώρια αγορά επηρεάζονται από το αργό πετρέλαιο αλλά και τις χρηματιστηριακές τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων όπως διαμορφώνονται στην πλατφόρμα της Μεσογείου Platt’s. Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να είναι πλέον ισχυρότερο, παρά την επικείμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τα υγρά καύσιμα κίνησης στη χώρα μας πωλούνται ακριβότερα κατά 45% με 46% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε νησιωτικές περιοχές οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης φτάνουν ακόμη και τα 2,8 ευρώ το λίτρο.

Σε ανατιμητικό κρεσέντο βρίσκεται η αγορά το τελευταίο διάστημα, με νέο κύκλο αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες να βρίσκεται προ των πυλών, ακόμα και σε διψήφια ποσοστά.

Η άνοδος τιμών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων να αλλάζουν από μήνα σε μήνα, και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πού θα φτιάσει και πότε θα σταματήσει.

Ηδη, επιχειρηματίες δηλώνουν ότι θα επανεξετάσουν τις τιμές μετά την αύξηση έως και 20% στην οποία, όπως λένε, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας, των μεταφορικών και των υλικών συσκευασίας.